nieuws

27 feb 2002, 00:12

Groningen krijgt Internet- en Mediacentrum rond RTV Noord

Groningen krijgt een nieuw 'spectaculair' centrum voor media- en internetbedrijven. Dat wordt ondergebracht in het leeggekomen pand van een vroegere electriciteitscentrale, de ‘Helpmancentrale’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De verbouw daarvan tot mediacentrum vergt een investering van 11,8 miljoen euro. Eén van de grootste bedrijven die zich er zullen vestigen is de regionale radio- en televisie omroep voor Groningen, RTV Noord.
Volgens het college van B en W van Groningen, dat 1,6 miljoen euro bijdraagt aan de verbouw, moet de oude centrale straks een aantrekkelijke lokatie voor bedrijven die afhankelijk zijn van internet. B en W van Groningen verwachten dat er kruisbestuiving zal ontstaan tussen de media- en internetbedrijven die zich er zullen vestigen.
RTV Noord is momenteel nog gehuisvest in het hartje van Groningen, aan het Martinikerkhof. Dat monumentale pand is te klein geworden. De gemeente Groningen wilde wel meewerken aan verhuizing van RTV Noord naar de Helpmancentrale, maar wilde wel dat de centrale ook gebruikt moet worden door andere media- en internetbedrijven. De nieuwe centrale krijgt ook een koppeling met de Groningen internet-exchange (GN-IX), een soort ruilbeurs voor telecombedrijven. Daardoor moet de Helpmancentrale ook een aantrekkelijke lokatie worden voor bedrijven die afhankelijk zijn van breedbandtoepassingen.