nieuws

18 okt 2012, 21:09

Groningen krijgt ínteractief Makkumer aardewerk bij entree Gelkingestraat

Op initiatief van ondernemers in de Gelkingestraat komt er bij de entree van deze straat een kunstwerk. Kunstenaar Erwin Stienstra realiseert dit in opdracht van het Centrum Beeldende Kunst Groningen(CBK Groningen). Het gaat om een interactief tegeltableau met de titel Ons Blauwe Hart op de hoek van de Drie Gezusters.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het bijzondere aan dit tegeltableau is dat het is opgebouwd uit QR-codetaal (Quick Response).
 

Op de hoeken van de tegels zitten scanbare codes voor smartphones waarachter u een schat aan informatie vindt. O.a. wandelroutes van Marketing Groningen, een blog van burgemeester Rehwinkel, informatie over de Gelkingestraat en portretten van Groningers verzorgd door OOG TV.

Vier tegels zijn openbaar, u kunt daar muziek, gedichten, verhalen
of filmpjes achterlaten. Het Groninger hiphopduo AB & Ezra, stadsdichter Stefan Nieuwenhuis en Volkskrantjournalist Bert Wagendorp leverden al een bijdrage. De tegels in het tableau zijn geproduceerd bij Koninklijke Tichelaar in Makkum.

Stienstra: “Mijn kunstwerk sluit niet alleen aan bij de oud-Hollandse tegeltjestraditie, maar ook bij de huidige social media ontwikkeling waarbij iedereen zijn of haar eigen creatieve input kan geven. Het idee is Stadjers te inspireren, motiveren en de gelegenheid te geven om gedachten te uiten in de vorm van muziek, poëzie, verhalen en video’s. Op deze manier is het niet alleen een kunstwerk van mij, maar ook een podium voor heel veel andere mensen."


Vrijdag 26 oktober, 17.00 uur is de feestelijke onthulling door
burgemeester Peter Rehwinkel. Na de onthulling is het kunstwerk vijf
jaar te zien; de informatie achter de tegels wordt continue vernieuwd.

Feest
Om de komst van het kunstwerk te vieren organiseren de ondernemers in de Gelkingestraat, die ook het initiatief namen voor het kunstwerk, aansluitend op de onthulling, op straat een feest met muziek, hapjes en drankjes.