nieuws

31 aug 2010, 09:09

Groningen krijgt historische Duitse graaf Anton Günther op bezoek

In Groningen maakt vanmiddag graaf Anton Günther uit het Duitse Oldenburg zijn opwachting. Hij wordt om twaalf uur ontvangen door burgemeester Peter Rehwinkel.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Graaf Günther komt om 12.00 uur te paard aan op de Grote Markt en vraagt daar in het bijzijn van burgemeester Peter Rehwinkel aandacht voor de Oldenburger Kramermarkt, die dit jaar voor de vierhonderdenderde keer wordt gehouden. Aangekomen op de Groninger Grote Markt leest de graaf de officiële proclamatie voor waarin hij de Groningers oproept om de marktdagen in Oldenburg te bezoeken.

De Oldenburger Kramermarkt wordt dit jaar gehouden van 1 tot 10 oktober 2010. Met jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers behoort de Oldenburger Kramermarkt tot de grootste volksfeesten van Duitsland. Op een groot terrein bij de Weser-Ems Halle treffen de bezoekers tijdens de Kramermakt 2010 meer dan 270 kramen en kermisattracties aan.

Het is ondertussen een zeer goede gewoonte geworden dat graaf Anton Günther de partnersteden van Oldenburg bezoekt om aandacht te vragen voor de Kramermarkt. De historische graaf Anton Günther, bijgenaamd de ‘paardengraaf’ en groot promotor van het Oldenburger marktwezen, werd op 31 oktober 1583 geboren als zoon van de graaf Johann VII ( de ‘dijkenbouwer’) en zijn echtgenote Elisabeth. Anton Günther vaardigde in 1608 een verordening uit waarin hij de Kramermarkt voor het eerst aankondigde. Op het eind van de oogsttijd werden op het Raadhuisplein van Oldenburg gedurende vijf dagen de producten verhandeld. De markt werd veelal bezocht door marskramers en reizende handelaren. Vandaar de naam Kramermarkt.