nieuws

01 apr 2008, 09:09

Groningen krijgt grootste windmolenpark Europa in hartje Stad

De Groninger binnenstad krijgt er een unieke en milieuvriendelijke attractie bij: het grootste windmolenpark van Europa. Maar liefst 43 windmolens, geplaatst op daken van kantoren en woningen, die de skyline van de stad een hypermodern aanzien zullen bezorgen, zullen straks bijna 180.000 huishoudens van gratis elektriciteit gaan voorzien. Vanmiddag zullen er al tweehonderd schaalmodellen van de uniek vormgegeven windmolens bij de entree van het Stadhuis aan belangstellenden worden uitgereikt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens burgemeester Wallage, die de plannen en de molens vanmiddag om drie uur op het bordes van het Stadhuis presenteert, gaat het om een uniek plan. Want enerzijds wordt het milieu gespaard, en anderzijds hoeven de Stadjers straks niets meer voor de stroom te betalen. ‘De wind waait immers gratis!’, aldus de burgemeester. Commissaris der Koningin Van der Berg zal hij de uitreiking assisteren om aan te geven dat de provincie Groningen de plannen van harte ondersteunt. ‘Eigenlijk zouden we liever nog wat hogere molens hebben gehad’. Overigens is er ook al kritiek op de pannen.

De plannen zijn nog niet eerder bekend gemaakt om de Stadjers vandaag een bijzondere verrassing te bezorgen.

Forse kritiek

Maar hoe pril de plannen – die vandaag door de Groninger Internet Courant als eerste naar buiten werden gebracht – ook zijn: er is nu al kritiek. Want sinds dit bericht vanmorgen vroeg op de site werd geplaatst heeft zich al een actiecomité: ‘Zeg Nee tegen de Molens!’ gevormd. Volgens de critici is windenergie een schone zaak, maar horen dergelijke molens niet in de stad.

Protest-mails

De molens zijn bijna zo hoog als de Martinitoren. Maar met de propellers van dertig meter stijgen ze qua niveau wel degelijk uit boven de Olle Grieze. ‘En als je daar dan 43 exemplaren van plaatst op het Martinikerkhof, dan is dat echt veel te ingrijpend voor het stadsgezicht. Leuk dat Groningen dan modern overkomt, maar dit is toch echt veel te gek!’, aldus de Bond Heemschot. Deze bond is inmiddels al een email-campagne gestart. Ook de stadsarchitect vindt de molens veel te groot. Protest mails kan men sturen naar de redactie van deze krant, die ze zal doorsturen naar de Bond Heemschot.

Mensen die het protest ondersteunen kunnen een mailtje sturen naar: info@gic.nl
Zij krijgen dan alle informatie over protest bijeenkomsten retour.

 

Voor meer informatie over de windmolens:

www.youtube.com/watch