nieuws

28 jan 2001, 00:12

Groningen krijgt grootste theater van Nederland

Groningen krijgt één van de twee grootste theaters van Nederland. Evenementencomplex de Martinihal wordt momenteel verbouwd tot het luxueuze Martiniplaza.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Aan het gebouw, dat nu nog slechts een evenementenhal omvat, worden een groots theater en een dito sporthal toegevoegd. De hele verbouwing gaat veertig miljoen gulden kosten.
Met een capaciteit van vijftienhonderd stoelen biedt het Martinitheater, samen met het nieuwe Luxor-theater in Rotterdam, het grootste theater van Nederland. ,,Carré had er vroeger meer, maar heeft door allerlei brandvoorschriften in moeten dikken’’, verklaart Martinidirecteur Hans van der Zee trots. Het gebouw wordt deze herfst in gebruik genomen, maar de officiële opening vindt in het voorjaar van 2002 pas plaats.
Aanleiding voor de uitbreiding en verbouwing was onder andere ruimtegebrek in het beurscomplex. Bij grotere evenementen als de Jaarbeurs Groningen moesten op het voorplein zelfs tenten worden bijgeplaatst. Bovendien heeft de huidige evenementenhal, die sporadisch ook voor theateruitvoeringen wordt gebruikt, met een betonnen tribune en oranje plastic kuipstoeltjes teveel het karakter van een sporthal. ,,Daar kan je in deze tijd van multitheaters niet meer mee aan komen’’, meent Van der Zee.
Behalve een betere publieksaccomodatie krijgt het nieuwe theater ook de modernste theatertechnische faciliteiten. Het podium krijgt de beschikking over een toneeltoren met zestig computergestuurde ‘treks’, hijsinstallaties waarmee decorstukken op en neer worden getakeld.
De eerste grote productie die het gebouw gaat vertonen is de Joop van den Ende-musical ‘Titanic’.