nieuws

06 mrt 2009, 19:07

Groningen krijgt eerste ‘Glimlachgenerator’ ter wereld

Groningen heeft morgen een wereldprimeur! De stad krijgt de eerste 'Glimlachgenerator' ter wereld! De Glimlachgenerator is een spiegelwand waarbij de ontmoeting met jezelf op geheel eigen wijze vorm krijgt. De bewegende spiegel wordt door middel van sensoren en motoren aangestuurd en brengt bij de toeschouwer zeker een glimlach teweeg.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Morgen wordt bij zorgverzekeraar Menzis aan het Winschoterdiep 70 in Groningen de Glimlachgenerator van kunstenaars Gerard Eikelboom en Marcel de Vries onthuld. De spiegel werkt niet alleen als lachspiegel, maar zorgt ook voor een andere beleving van de ruimte. De bezoeker wordt op een luchtige manier met zichzelf in die ruimte geconfronteerd.

 

Kunstenaars Gerard Eikelboom, Marcel de Vries zeggen het volgende over hun werk:


'Vol enthousiasme voeren wij u mee naar een nieuwe kunststroming. Een stroming die wel heel gemakkelijk weg hapt, namelijk ‘het waanzinisme’. Supergekte met een lekkere byte en een extra dosis gezelligheid. Al enkele jaren zijn wij onder de naam ‘Waanzinproducties’ bezig met bewegende sculpturen, onnozele machines, onzinnige apparaten en installaties die tot de verbeelding spreken. De fundamentele ambities en waarden van ons werk zijn het laten beleven van plezier wanneer men een object van ons ziet. Dit ontwerp is geheel zoals het ‘waanzinisme’ het bedoeld heeft. Vermaak, lol en lekker gek zijn de hoofdingrediënten. Kunst hoeft volgens ons helemaal niet zwaar op de maag te liggen. Onder het motto ‘lachen is gezond’, kunt u vanaf dit moment dagelijks genieten van uw nieuwe postuur in een voortdurend veranderende ruimte bij de liften op de begane grond.'

Menzisbeurs
Menzis is een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland en vertegenwoordigt meer dan twee miljoen verzekerden. Menzis heeft vestigingen in ondermeer Groningen, Zwolle en Utrecht. ‘Menzis zorg en inkomen’ heeft op het Euroborg-terrein in Groningen een gebouw met een uitzonderlijke architectuur neergezet. Vanuit haar maatschappelijke functie wil de onderneming haar verbintenis met de stad Groningen openbaar en zichtbaar maken. Een van de instrumenten is het instellen van een beurs exclusief voor studenten van Academie Minerva en het Frank Mohr Instituut, beide onderdeel van de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving van de Hanzehogeschool Groningen.
Ieder jaar wordt onder de studenten een prijsvraag uitgeschreven. De student die door een vakkundige jury wordt aangewezen, krijgt de opdracht het winnende kunstwerk uit te voeren. De winnaar ontvangt E 2.500,- als honorarium. Het materiaalbudget is E 5.000,-.