nieuws

06 dec 2001, 00:12

Groningen krijgt definitief Nederlands Stripmuseum aan Westerhaven

Groningen krijgt definitief een Nederlands Stripmuseum. Het gat van vier miljoen gulden dat de begroting nog mankeerde wordt opgevuld door een subsidie van de Europese Unie. De gemeente en de provincie Groningen stelden eerder al eenmalige subsidies van bijna tien miljoen gulden beschikbaar. Het museum hoopt in september 2002 zijn deuren te openen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De plannen groeiden tien jaar geleden bij een aantal fanatieke stripfans die het culturele erfgoed van de Nederlandse strip- en cartoontekenaars onder de aandacht willen brengen. Onder de initiators bevindt zich onder meer Jan Kruis, de geestelijk vader van Jan, Jans en de kinderen.
Het Stripmuseum moet een overzicht geven van de ontwikkeling van strips door de jaren heen. De collectie bestaat uit originele tekeningen van tientallen Nederlandse striptekenaars. In een groot aantal video- en diapresentaties zullen bovendien enkele legendarische stripscènes worden verbeeld. De bedoeling is dat de expositie zowel de echte stripfanaat als de gemiddelde toerist aanspreekt.
De initiatiefnemers rekenen op zeventigduizend bezoekers per jaar. Groningen wordt na Brussel, het Franse Angoulme en Bazel de vierde Europese stad met een stripmuseum. Tekeningen van de Belgische striptekenaar François Schuiten vormen de basis voor de architectuur van het gebouw.