nieuws

04 apr 2002, 00:12

Groningen krijgt alcoholvrij café: alleen frisdrank in De Blauwe Engel

Café de Blauwe Engel aan de Grote Markt wordt van april tot en met juni op vrijdagmiddag alcoholvrij. De nieuwe naam wordt echter niet: 'De Blauwe Knoop'.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Tussen vrijdagmiddag twee en vijf uur uur komt er alleen nog maar frisdrank en alcoholvrij bier uit de tap. Het alcoholvrije café richt zich op jongeren die zich op vrijdagmiddag vaak op de Grote Markt verzamelen. Het experiment is een initiatief van horecaondernemer J. Bloem van Hotel de Doelen en de politie. De gemeente Groningen ondersteunt het experiment met een garantiesubsidie van 2400 euro.
De Grote Markt is –vooral op vrijdagmiddag- een belangrijke ontmoetingsplaats voor jongeren. Veel van hen zijn nog geen zestien en mogen de reguliere café’s dus nog niet in. Het is de bedoeling dat alcoholvrije café voor hen een gezellige en veilige ontmoetingsplek wordt. Het alcoholvrije café is open van 14.00 uur tot 17.00 uur; zo worden de schoolactiviteiten niet verstoord en kunnen de jongeren voor het avondeten weer thuis zijn. De gokkasten in het café worden uitgezet en de bezoekers mogen niet in- en uitlopen met een drankje in hun hand.