Nieuws

Groningen in actie tegen toename zwerfkatten

Zwerfkatten kunnen een steeds groter probleem gaan vormen in Groningen. De dieren zorgen voor overlast door onder meer opengehaalde vuilniszakken, uitwerpselen, vechten, nachtelijk gekrijs van krolse poezen en het sproeien van ongecastreerde katers. Overigens zijn niet zo zeer de poezen het probleem als wel de eigenaren die de dieren maar niet willen laten steriliseren, waardoor het kattenbestand voortdurend blijft groeien.


Leestijd: 1 minuut

De gemeente Groningen wil het groeiend aantal zwerfkatten in de stad aanpakken. Samen met negen dierenklinieken in Groningen heeft de een speciale actie om het aantal zwerfkatten te verminderen.

Houders van de Stadjerspas krijgen van 1 september tot en met 31 december 2012 hoge kortingen als zij hun kat laten steriliseren, castreren en/of chippen. De totale korting kan hierbij oplopen tot 65 euro per kat.

Vogels

Er komen steeds meer zwerfkatten in Groningen. Deze katten worden vaak als huiskat geboren. Veel katten belanden na verloop van tijd op straat. Zij planten zich snel voort en dit moet in het belang van mens en dier worden voorkomen. Een zwerfkat leeft vaak onder slechte omstandigheden omdat hij moeilijk voedsel kan vinden en bloot staat aan allerlei gevaren van buitenaf; veel zwerfkatten raken gewond of worden doodgereden in het verkeer. Ook vangen ze vogels als ze honger hebben.

Vuilniszakken

Zwerfkatten vind je in tuinen en in ander groen. Sommige mensen voeren ze en geven ze aandacht. Als deze dieren niet gesteriliseerd of gecastreerd worden, kan de populatie zich snel uitbreiden. Dan wordt het steeds moeilijker om aan voedsel en een plekje voor zichzelf te komen en wordt de kans op ziektes groter.

Dierenasiels

In Nederland leven ongeveer vier miljoen katten. Een op de vier huishoudens heeft één of meerdere katten. Schattingen geven aan dat er tienduizenden zwerfkatten in Nederland moeten zijn. Voor Groningen zijn geen exacte aantallen bekend. Wel is bekend dat het dierenasiel in Zuidwolde overvol zit en geen katten meer kan opnemen. In heel Nederland worden jaarlijks tussen de 30 en 50.000 katten opgevangen in dierenasiels. De gemeente hoopt met deze actie dierenbezitters te stimuleren om ervoor te zorgen dat hun huisdier, door het laten verrichten van deze ingreep, geen jonge katjes meer kan maken of krijgen.