nieuws

14 nov 2008, 08:08

Groningen komt met maatregelen tegen Kredietcrisis

De provincie Groningen gaat maatregelen nemen om mogelijke negatieve effecten van de kredietcrisis op de Groningse economie te verminderen. Volgens gedeputeerde Hans Gerritsen (PvdA) van economische zaken , moet worden voorkomen dat iedereen op elkaar gaat zitten wachten bij investeringen, waardoor er minder gebeurt. Om de vaart er in te houden gaat de provincie bekijken op bepaalde projecten door voorfinanciering kunnen worden versneld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens gedeputeerde Gerritsen is op dit moment nog niet zoveel te merken van negatieve effecten op de Groninger economie van de kredietcrisis. ‘De Groningse economie is in de kern nog steeds goed. Een achterstand die er op de rest van Nederland was de afgelopen tien jaar ingelopen, waardoor Groningen nu helemaal in de pas loopt. Dat was mede te danken aan het provinciale beleid en aan investeringen in het kader van het ‘Langman-akkoord’en programma’s als ‘Koers Noord’.

‘De gang zit er nog steeds wel in, in de Groningse economie. Maar het gevaar bestaat toch wel dat iedereen voor zich uit gaat zitten kijken. Bedrijven moeten leningen afsluiten om investeringen te doen. Maar het gevaar bestaat dat ze dat uitstellen en de kat uit de te boom gaan zitten kijken. Wij willen als provincie Groningen doen wat in onze mogelijkheden ligt om zo’n stilstand te voorkomen. En daarom gaan we onderzieken of er projecten zijn die we toch al wilden uitvoeren naar voren te schuiven’, zegt hij.

In elk geval is de Groningse economie veel beter tegen een stootje bestand dan enkele jaren geleden. ‘Onze economie is robuuster geworden en minder kwetsbaar. Vroeger was het zo dat een dipje bij ons veel harder aankwam dan in de rest van het land. Maar nu zitten we mooi bij het gemiddelde. Dat is ook te danken aan het feit dat onze economie veel gevarieerder is geworden en dat de dienstverlening en de kenniseconomie zich hier krachtig hebben ontwikkeld’.


Volgens Gerritsen is iedereen zich wel bewust van het feit dat investeringen door moeten gaan en dat de economie niet tot stilstand moet komen. ‘Overheden kunnen daar wat aan doen door investeringen te bevorderen. Wij hebben een voorbeeldfunctie waarmee we zullen proberen te voorkomen dat we in een vicieuze cirkel terecht komen’, aldus gedeputeerde Gerritsen.