nieuws

25 aug 2008, 08:08

Groningen kiest ‘meest attente inwoner van 2008’

Zondag 31 augustus tijdens de NoorderZondag, de culturele uitmarkt en familiedag van het Noorderzonfestival in het Noorderplantsoen in Groningen-stad, start de Verkiezing van de meest attente Groninger 2008. Vanaf die dag kunnen alle inwoners van de provincie Groningen tot en met 1 oktober kandidaten nomineren in alle bibliotheken in stad en provincie en via de website www.meestattentegroninger.nl.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Uit alle nominaties zal de jury, bestaande uit de Commissaris van de Koningin in Groningen, de heer Max van den Berg, zangeres Imca Marina, RTV Noord presentatrice Eva Hulscher en de directeur van Biblionet Groningen, de heer Rob Pronk, vijf finalisten kiezen, die zij bekendmaakt in de halve finale op 4 oktober in de Bibliotheek van Hoogezand.

Daarna is het laatste woord aan de Groningers: zij bepalen via een stemwebsite wie zich de Meest attente Groninger 2008 mag noemen en in de watten zal worden gelegd. De uitslag wordt bekendgemaakt in een grote finaleshow met live muziek gepresenteerd door Janine Abbring op zondag 2 november in de Centrale Bibliotheek in de stad.

De Verkiezing van de meest attente Groninger 2008 wordt georganiseerd door het kunstcollectief SUBstitution in samenwerking met de Openbare Bibliotheken van Groningen om attente Groningers te belonen en minder attente Groningers te stimuleren attenter te worden.

Kick-off
De officiële kick-off heeft 31 augustus om 18.00 uur plaats in de Apéritiefshow van cabaretier Arno van der Heyden in de Spiegeltent in het Noorderplantsoen. Tijdens dit programma, dat live te volgen is op Radio Noord en via videostreaming via www.rtvnoord.nl, zal Jacques d’Ancona de eerste kandidaat, met uitgebreide motivatie, inschrijven. Om het publiek in de watten te leggen zijn er die avond bovendien enkele butlers in de Spiegeltent aanwezig.

Butlers


“Nomineren is makkelijk,” legt Ronald Rooijakkers, de grondlegger van de verkiezing en creative director van SUBstitution uit: “Denk aan je buurman die je helpt met het snoeien van de heg. Of Tante Rie die altijd aan je verjaardag denkt. Of die aardige jongen van de groenteafdeling die je helpt te beslissen wat er vanavond naast de cordon bleu komt te liggen. Dit is je kans om hen te bedanken omdat zij jouw leven aangenamer maken. Contactgegevens en een motivatie zijn genoeg om hen te nomineren.” Ter promotie van de verkiezing en om te laten zien hoe makkelijk het is attent voor elkaar te zijn, gaan de hele maand september butlers langs in diverse bibliotheken in de provincie. Zij zullen leners onder andere assisteren met het dragen van hun boeken, het zoeken in de catalogus en hen begeleiden in de lift. De bibliotheken die de butlers bezoeken zijn te vinden op de website www.meestattentegroninger.nl.

Papa


In 2007 werd voor het eerst de Verkiezing van de meest attente Groninger georganiseerd. De nominaties bleken toen zeer divers. Een 78-jarige vrouw werd genomineerd omdat ze haar zieke buurman verzorgt. Een 8-jarig meisje stond in de schijnwerpers omdat ze fietsen die op straat liggen, opraapt. En de papa van een lichamelijk gehandicapt kind werd uiteindelijk winnaar omdat hij hem en zijn gehandicapte teamgenootjes wekelijks traint voor de wedstrijden.