nieuws

23 jul 2002, 00:12

Groningen kent hoogste economische groei

De provincie Groningen had in 2001 de hoogste economische groei van het land gezien. De economie groeide hier 2,6 procent, tegen een landelijk gemiddelde van 1,5 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Groningse resultaten worden zwaar beïnvloed door de aardgaswinning bij Slochteren, maar ook zonder het gas groeide de Groningse economie sneller dan elders. Vooral de lage economische groei van één procent in Noord-Holland is opmerkelijk, omdat die provincie normaal veel beter scoort.
De provincies Utrecht en Flevoland, die het de laatste vijf jaar zo goed deden, moeten nu pas op de plaats houden. Deze verschuivingen zijn te wijten aan de huidige dip in de commerciële dienstverlening. Overigens vinden economische ontwikkelingen in Groningen gewoonlijk later plaats dan in de rest van het land. De economische hausse van de jaren negentig begon hier later en het is niet onaannemelijk dat Groningen straks een dip krijgt als de economie elders alweer aantrekt.