nieuws

22 sep 2008, 19:07

Groningen kandidaat ‘Fietsstad 2008’

Groningen is door de Fietsersbond genomineerd voor de eretitel Fietsstad 2008. De bond heeft in 42 gemeenten een onderzoek gedaan naar de fietsomstandigheden en vijf steden voorgedragen voor de titel. In het onderzoek scoorde Groningen het beste in het onderdeel fietsparkeren. Andere genomineerde steden zijn Nijmegen, Houten, Goes en Veenendaal. Groningen was al in 2002 winnaar van de Fietsstadtitel van de Fietsersbond. Wethouder Verkeer en Vervoer Karin Dekker is trots op de nominatie:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘Het is een bevestiging van onze jarenlange aandacht voor het fietsen in de stad. In het onderzoek staat dat ons fietsparkeerbeleid uitstekend is en dat wij een voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Het doet mij ook goed dat de fietsers zelf tevreden zijn over de parkeermogelijkheden.’

De winnaar van de titel Fietsstad 2008 wordt op het Fietsersbondsymposium van 29 oktober bekend gemaakt. Een onafhankelijke jury onder leiding van Jeltje van Nieuwenhoven kiest uit de vijf kandidaten de winnaar. Om de jury te informeren over ervaringen en meningen van Groningse fietsers kunnen Stadjers de Fietsstadpeiling invullen. Deze peiling is te vinden op www.fietsstad2008.nl. Er kan op deze site ook gestemd worden op de eigen favoriet. De tussenstand is te zien en de reacties van anderen zijn te lezen. De fietsstadpeiling loopt tot 27 oktober.

Fietsparkeren
Over het fietsparkeerbeleid van de gemeente Groningen schrijven de Fietsersbond onderzoekers: De gemeente Groningen legt de fietser met het fietsparkeerbeleid in de watten met veel gratis bewaakte stallingen (onder andere in het centrum, bij winkelcentra, op scholen en bij het ziekenhuis), de grote bewaakte stalling onder het stationsplein met 24 uur per dag toezichthouders die mensen ook verwijzen naar lege plekken (Stadsbalkon) en in het centrum rekken met aanbindmogelijkheden en extra rekken op de drukste dagen van de week. Voor de langparkeerders staan nieuwe gratis bewaakte stallingen gepland rond de markt. In Groningen wordt zo veel gefietst dat op de drukste momenten niet iedereen een plek in een rek of stalling kan vinden. Desondanks grijpt de gemeente niet naar fietsparkeerverboden buiten de rekken in bijvoorbeeld het centrum, maar komt met creatieve oplossingen zoals rode lopers op plekken waar op de stoep geparkeerde fietsen leiden tot het blokkeren van de looproutes. Daarmee zijn de fietsers ook erg tevreden. Met al die geparkeerde fietsen lukt het Groningen een zeer aantrekkelijke binnenstad te realiseren, getuige de uitverkiezing tot Beste Binnenstad 2005 .

Wethouder Karin Dekker: ‘Ik hoop dat veel Stadjers hun mening geven op de site van fietsstad2008 en ook op ons stemmen. Wij werken constant en hard aan onze fietsvoorzieningen en het zou prachtig zijn als dat beloond zou worden met de titel Fietsstad 2008.’