nieuws

06 mrt 2012, 16:04

Groningen investeert tientallen miljoenen in groot onderhoud

Groningen gaat flink in de buidel tasten om te voorkomen dat de openbare ruimte binnen enkele jaren verloedert en een haveloze indruk gaat maken. Daarom reserveert de gemeente Groningen de komende vijf jaar 27 miljoen euro voor onder meer het vervangen van oude kabels van de openbare verlichting, asfalt, versleten speeltoestellen en walkanten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met ingang van 2012 staat er jaarlijks 1,335 miljoen euro in de begroting om diverse versleten onderdelen in de stad aan te pakken. Het gaat om 23,6 miljoen aan vervangingsinvesteringen en 3,4 miljoen aan aanvullend groot onderhoud.


Na jaren van dagelijks gebruik is een aantal voorzieningen in de openbare ruimte versleten. Met een intensief programma van vervangen en repareren gaat de gemeente deze plekken de komende vijf jaren aanpakken. Eén van de zaken die de gemeente gaat aanpakken is het vervangen van de oudere kabels van de openbare verlichting in een aantal wijken. Het is voor het eerst dat dit gebeurt sinds de aanleg van dit netwerk in het midden van de vorige eeuw. De nieuwe kabels kunnen dan ook weer vele jaren mee.


Kademuur en speeltoestellen


Ook slechte plekken in de oeverbeschoeiingen krijgen een uitgebreide opknapbeurt. Zo staat voor 2012 in de planning om een gedeelte van de kademuur aan het oude Winschoterdiep te herstellen. Naast de aanpak van asfaltverharding op plaatsen waar dit nodig is, staan ook verschillende speelvoorzieningen op de herstel- en vervangingslijst. De afgelopen jaren heeft de gemeente veel nieuwe speelvoorzieningen geplaatst, de eerste grote vervangingsronde dient zich nu aan.


Werkgelegenheid


Wethouder Jannie Visscher van Stadsbeheer: “Het is belangrijk dat, ook in deze economisch zware tijden, de stad, onze leefomgeving op orde blijft. Daarnaast creëer je, door te investeren in de stad, extra werkgelegenheid, waardoor weer een flink aantal mensen aan het werk kunnen.”