nieuws

06 okt 2011, 19:07

Groningen in top tien on-line shop steden

Groningen behoort tot de steden in Nederland waar de meeste mensen on-line winkelen. In de provincie Groningen is Stad zelfs koploper wat betreft het on-line winkelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nederlandse huishoudens hebben het afgelopen jaar steeds meer online bestellingen gedaan en thuis laten bezorgen. Dit blijkt uit onderzoek naar online shoppen door PostNL. Gemiddeld is het aantal aankopen per huishouden gestegen. Vooral binnen huishoudens met kinderen is online shoppen populair: relatief gezien doen zij op internet de meeste aankopen. In Groningen is hoofdstad Groningen koploper op het gebied van webwinkelen. De stad staat op de 9e plek in de landelijke lijst van online shopsteden en laat daarmee andere Groningse steden als Winschoten en Haren achter zich.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door Cendris, blijkt dat Groningen als provincie op het gebied van online shoppen niet hoog scoort. De provincie bezet de 11e plek, net boven Friesland. Opvallend is dat Ten Boer en Zuidhorn, met beiden rond de 7.000 inwoners, hoog scoren in de provinciale ranking.

Online shopsteden in Groningen


Provinciale ranking Plaatsnaam Landelijke ranking
1 GRONINGEN 9
2 WINSCHOTEN 64
3 HAREN 161
4 TEN BOER 206
5 ZUIDHORN 265
6 WINSUM GN 279
7 MUNTENDAM 327
8 LOPPERSUM 328
9 SIDDEBUREN 337
10 BELLINGWOLDE 348
11 LEEK 363
12 MARUM 385


In Almere kopen de inwoners vaker online dan de rest van Nederland, in deze stad bezorgt PostNL landelijk de meeste internetpakketten. Daarom roept PostNL deze stad uit tot ‘Online Shopstad 2011’.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Cendris, dochter van PostNL, onder particulieren die online producten hebben aangekocht, voor privédoeleinden in de periode 26 juli 2010 – 24 juli 2011. De pakketten zijn bezorgd door PostNL. Online bestedingen voor zakelijke doeleinden (B-T-B) en online verkopen tussen consumenten onderling (C-T-C) zijn niet meegenomen in onderzoek.

Over PostNL
PostNL verwerkt op jaarbasis zo’n 8,8 miljard geadresseerde poststukken (waarvan 100 miljoen pakketten) met meer dan 88 miljoen bestemmingen in Benelux, Duitsland, Groot-Brittannië en Italië. PostNL is in de eerste plaats actief op het gebied van post, pakketten en e-commerce. Daarnaast biedt de onderneming ook diensten aan op het gebied van data- en documentmanagement, direct marketing en fulfillment. PostNL heeft in totaal zo'n 77.000 mensen in dienst. In 2010 bedroeg de omzet van PostNL bijna 4,3 miljard euro.