nieuws

07 aug 2009, 09:09

Groningen genomineerd als 'Kunststad van het Jaar 2009'

Groningen is in de race voor de titel: Kunststad van het jaar. Deze titel wordt toegekend aan de gemeente die de beeldende kunst binnen en buiten de gemeente het meest stimuleert. Wat ons betreft wordt Groningen uiteraard de grote winnaar, want ook op kunstgebied gaat er natuurlijk niets boven Groningen. Maar of de jury daar ook zo over denkt, dat wordt pas in november in Haarlem bekend gemaakt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groningen heeft wel geduchte concurrentie, trouwens, want in totaal maar liefst twintig gemeenten dingen naar de eretitel Kunststad van het Jaar 2010. Het zijn Amersfoort, Amstelveen, Bergen NH, Delft, Den Helder, Dinkelland, Gilze en Rijen, Gorinchem, Graft-De Rijp, Groningen, Haarlem, Hendrik-Ido-Ambacht, Katwijk, Maarssen, Utrecht, Venray, Vlaardingen, Vlissingen, Wijk bij Duurstede en Woudrichem.


De verkiezing wil Nederlandse gemeenten stimuleren beeldende kunst onder de aandacht te brengen. De gemeente die relatief het meest doet om de belangstelling voor beeldende kunst te vergroten, krijgt de eretitel. Het is niet in absolute zin van belang, wat en hoeveel met betrekking de beleving van beeldende kunst door de gemeente wordt geïnitieerd of gestimuleerd, anders zou immers per definitie een grote gemeente de prijs in de wacht slepen. De deelnemende gemeenten worden vooral beoordeeld op het zichtbaar maken van het beleid en de nieuwe activiteiten op het terrein van beeldende kunst.

De verkiezing kent twee verkiezingsrondes. In de eerste ronde vindt toetsing plaats aan harde criteria. De tien gemeenten die in deze ronde het hoogst scoren, kwalificeren zich voor de tweede en laatste ronde. In die ronde beoordeelt een jury de genomineerde gemeenten.
In Haarlem, Kunststad van het jaar 2008/2009, wordt op 10 november de nieuwe Kunststad, de Kunststad van het jaar 2010, bekend gemaakt

Circa vijftig gemeenten toonden belangstelling voor deelname aan de verkiezing, minder dan de helft nam de barrière van het invullen van een vragenlijst die deel uitmaakt van de eerste verkiezingsronde. Van de twintig gemeenten die zich kandideerden voor de titel zijn Utrecht met 295.000 inwoners en Groningen met 183.000 inwoners de grootste aan de verkiezing deelnemende gemeenten. Woudrichem en Graft-De Rijp zijn met respectievelijk 14.400 inwoners en 6.500 inwoners de kleinste.