nieuws

30 jan 2012, 10:10

Groningen in de ban van het winterweer

Groningen is in de ban van het winterweer. De schaatsen kunnen bijna uit het vet en vanochtend viel in stad en ommeland de eerste sneeuw. In Noordlaren zijn ze druk bezig woensdag de eerste natuurijsmarathon in Nederland te organiseren. Recreanten kunnen misschien voor die tijd het ijs al op. Het lijkt nog een kwestie van tijd voordat het ijs op andere plekken stevig genoeg is om de eerste slagen te maken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De temperaturen blijven tot het weekend dalen. In Groningen kan het zelfs streng gaan vriezen met temperaturen van -11 graden. Het lijkt erop dat het ‘droog’ blijft. De jeugd zal het jammer vinden dat er geen dik pak sneeuw in het vooruitzicht ligt, maar het uitblijven van sneeuwvlokken is wel goed voor de groei van het ijs.

IJsvereniging De Hondsrug in Noordlaren is sinds zondag bezig om op de skeelerbaan een laag natuurijs te kweken. Millimeter voor millimeter wordt de ijsvloer ‘opgespoten’. Mochten ze inderdaad al op woensdag de eerste natuurijsmarathon organiseren, dan zal dat zonder de toppers uit het marathonpeloton zijn. Die blijven in Oostenrijk voor het rijden van de alternatieve Elfstedentocht. De rijders komen pas terug als er klassiekers in het vooruitzicht zijn. En daarvoor hebben we echt nog wel even wat koude dagen en nachten nodig. Toch blijft het een strijd om Veenoord, Haaksbergen en Gramsbergen voor te blijven. De primeur lijkt dat toch het meest belangrijk te zijn.

Het winterweer is goed voor mooie plaatjes. Van de eerste schaatsslagen op natuurijs, tot prachtig wit besneeuwde tuinen. Heeft u een mooie foto, stuur die dan naar info@gic.nl.

De weersvoorspelling kunt u zien via deze link naar weer.nl.