nieuws

17 okt 2008, 09:09

Groningen houdt noodopvang asielzoekers open

De gemeente Groningen houdt, tegen de zin van staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie, de noodopvang voor asielzoekers open. Dat heeft wethouder Peter Verschuren van de gemeente gezegd. De noodopvang zou eind volgend jaar de deuren moeten sluiten, maar de gemeente acht dit onverantwoord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In de noodopvang zitten vooral mensen die vanwege medische of juridische redenen het land niet kunnen verlaten. Ook zitten er asielzoekers die nog een procedure voor een verblijfsvergunning hebben lopen en in afwachting daarvan geen onderdak in de reguliere asielzoekerscentra krijgen.

De noodopvang telt op dit moment 72 asielzoekers die in afwachting zijn van uitzetting. De gemeente verwacht dat van die groep volgend jaar 45 mensen overblijven. Volgens de wethouder kan hij de asielzoekers niet wegsturen als er geen alternatief voor hen wordt geboden. ,,Het Rijk moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen'', aldus Verschuren.

Staatssecretaris Albayrak heeft vorig jaar met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) afspraken gemaakt over sluiting van de gemeentelijke noodopvang. De bewindsvrouw gaat er volgens haar woordvoerster van uit dat die afspraken worden nageleefd en gehandhaafd. Gebeurt dat niet, dan zal ze daarover met de VNG spreken.

De beëindiging van noodopvang was voor Albayrak destijds een voorwaarde om te komen tot een pardonregeling voor een 'oude' groep asielzoekers. Afgesproken is dat iedereen die daaronder valt, uiterlijk eind 2009 een dak boven het hoofd moet hebben en dat gemeenten dan geen noodopvang meer mogen bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers.