nieuws

09 jul 2008, 09:09

‘Groningen houdt hand op de knip voor cultuur’

Het gemeentebestuur houdt de hand te veel op de knip om van Groningen een echte cultuurstad te maken. Dat stellen zeven grote cultuurinstellingen in een brandbrief aan het college en de gemeenteraad. De brief is een reactie op de nota ‘Cultuurstad Groningen, Gewoon Bijzonder!’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De zeven instellingen, waaronder Noorderzon, Noorderslag, Jonge Hartenfestival, Vera, Liga 68 en Filmtheater Images, vinden dat ze te weinig geld krijgen om het grootste gedeelte van hun plannen uit te voeren. Uit de concept-cultuurnota blijkt dat de instellingen dit jaar meer subsidie krijgen dan voorgaande jaren. Toch beantwoordt het bedrag vaak niet meer dan tweederde van wat de instellingen verlangen. De gemeente kort de instellingen over het algemeen met 13.2 procent. Bovendien vraagt de cultuursector zich af op welke gronden de gemeente afwijkt van het adviesbedrag van de Groningse kunstraad.

Hoewel de instellingen concluderen dat er een eerste stap wordt gezet, is met deze nota de beoogde basis voor een culturele infrastructuur niet in orde. Veel instellingen vrezen dan ook dat het grootste gedeelte van het bedrag op zal gaan aan achterstallig onderhoud. Ook zullen de voornemens voor het publieksbereik en het programma voor veel instellingen niet haalbaar zijn.