nieuws

12 apr 2010, 21:09

Groningen hofleverancier voor politieke topfuncties: Johan Remkes CdK Noord-Holland

Ooit waren ze alle drie actief in de Groningse gemeentepolitiek: Johan Remkes (VVD), Jan Kamminga (VVD) en Max van den Berg (PvdA), Alle drie zouden ze het brengen tot Commissaris der Koningin in een provincie. Max van den Berg in Groningen, Jan Kamminga in Gelderland en – naar alle waarschijnlijkheid – Johan Remkes in Noord-Holland. Daaruit blijkt nog eens duidelijk dat er in de jaren zeventig veel politiek talent rond liep in Groningen. Want behalve dit drietal waren er nog meer gewiekste politici uit Groningen die het ver zouden schoppen, zoals Jacques Wallage en Ineke van Gent, hoewel deze laatste van een iets latere generatie is en momenteel bij GroenLinks op de schopstoel zit. Oud-wethouder Koen Schuiling werd vorig jaar burgemeester van Den Helder. Dat Johan Remkes, oud -minister van Binnenlandse Zaken, Commissaris der Koningin in Noord-Holland wordt, werd maandag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Remkes is bijna zeventien jaar actief geweest in de landelijke politiek. Maar hij bleef steeds in Groningen wonen , waar hij ook als minister al shag rokend  ‘gewoon’ zijn stamcafé in de Kromme Elleboog bleef frequenteren.

Met het vertrek van Remkes verdwijnt een belangrijke Groningse inbreng uit de Haagse politiek, want in- en achter de schermen heeft Remkes veel voor Groningen kunnen doen. Zo zette hij zich onder meer in voor een opknapbeurt van Delfzijl .


VVD gemeenteraadsfractievoorzitter Betty de Boer is straks Groningens nieuwe troefkaart in Den Haag en krijgt de bijna onmogelijke taak te proberen Johan Remkes qua invloed te evenaren.