nieuws

28 mrt 2002, 00:12

Groningen herstelt oude cirkelvorm Emmaplein

De gemeente Groningen gaat de oude cirkelvorm van het Emmaplein in ere herstellen. Het plein gaat daardoor meer op het Hereplein lijken.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Nu bestaat het plein nog uit twee halve schijven, waar het verkeer dwars doorheen rijdt. Naar voorbeeld van het Hereplein willen B&W de oorspronkelijke cirkelvorm van het plein meer benadrukken. Het plein moet weer worden teruggebracht tot een cirkel met een plantsoenachtig midden, waar het verkeer omheen wordt geleid.
Het busverkeer wordt volgens de nieuwe plannen nog wel dwars over het plein gedirigeerd, maar het asfalt over het midden van het plein moet – net als bij het Hereplein – vervangen worden door een smallere rijstrook, met een ondergrond van rode klinkers. De rijbaan rondom het Emmaplein zal niet zo breed worden uitgevoerd als die om het Hereplein, om meer plaats te geven aan de bomen die er groeien.
Met de verbouwing van het plein wil de gemeente het Emmaplein representatiever maken ‘als entree tot de binnenstad’. De drie maanden durende herinrichting start medio september 2002.