nieuws

03 nov 2008, 20:08

Groningen helpt Bos en Noord-Holland uit IJsland-impasse

Een voorstel van gedeputeerde Marc Calon van Groningen heeft er aan bijgedragen dat een ruzie-achtige sfeer tussen minister Wouter Bos van financiën en de provincie Noord-Holland is verdwenen. Het conflict is nog niet opgelost maar afgesproken is dat er later deze week zakelijk verder over gesproken zal worden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De overheden die samenwerken om tientallen miljoenen euro's terug te halen bij de Landsbanki in IJsland, gaan overleggen met het Rijk. Dat overleg vindt waarschijnlijk dinsdag of woensdag plaats.


De lagere overheden, waarvan de provincie Noord-Holland de belangrijkste is, overlegden maandag over het conflict dat ze hebben met minister Wouter Bos van Financiën. Die zei eerder dat het kabinet het besluit van de provincie om zelf te claimen in IJsland, zal vernietigen. Noord-Holland toonde zich bereid daarover tegen het Rijk te procederen. Tijdens de bijeenkomst van de provincies en gemeenten nodigde het kabinet ze uit om woensdag te overleggen.


Als de lagere overheden met een claim richting IJsland gaan, zou dat andere procedures doorkruisen, verklaarde minister Wouter Bos (Financiën) eerder. Volgens hem kan dat ten koste gaan van de individuele spaarders, die geld in IJsland hebben weggezet.
De provincie Groningen, die ook deel uitmaakt van de groep gedupeerde overheden, deed een bemiddelingsvoorstel. Die behelst dat Bos de claim van de overheden moet indienen bij Landsbanki. Het Internationaal Monetair Fonds zou dan bereid zijn ongeveer de helft van de vorderingen te dekken. Als het kabinet garant staat voor een kwart van het geld, nemen de overheden de rest voor hun rekening, zo luidt het voorstel.