nieuws

27 mei 2002, 00:12

Groningen heeft primeur Hollandse Nieuwe; Visbureau woedend

In de stad Groningen wordt vanmiddag de eerste Hollandse Nieuwe van Nederland gepresenteerd in restaurant 't Feithhuis in de St. Jansstraat. Tot grote woede van het Nederlands Visbureau.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Visbureau geldt er namelijk een landelijke afspraak dat alle viswinkels in heel Nederland vanaf ’s morgens acht uur de Hollandse Nieuwe gaan verkopen. Maar in oost-Groningen houdt men zich daar niet aan. Zowel in Musselkanaal, als Winschoten en de Eemshaven is de Nieuwe Haring al vanaf dinsdag verkrijgbaar.Maar in de stad Groningen is men nog sneller. Daar is de nieuwe haring al vanaf vanmiddag in een viswinkel verkrijgbaar.
Mevrouw Nicolaas van het Nederlands Visbureau vindt dat de Groningse viswinkels daarmee een landelijk afspraak schenden. ‘Er zijn enorme economische belangen gemoeid met de handel in nieuwe haring. Daarom hebben we afgesproken dat alle viswinkels in Nederland de nieuwe haring tegelijk gaan verkopen. Wanneer iemand zich daar niet aan houdt is dat zere schade voor de andere vishandelaren’, zo betoogt ze. Het Nederlandse Visbureau overweeg zelfs maatregelen tegen de Groningse handelaren die de Hollandse Nieuwe te vroeg inde verkoop brengen.
Bij 't Feithhuis is men niet onder de indruk van de kritiek. 'De nieuwe haring is niet bestemd voor de verkoop. Ze zijn voor een bedrijf dat haar relaties wil tracteren op Hollandse Nieuwe', aldus een woordvoerder. Volgens hem is alle ophef nogal overdreven. 'Gaat U maar eens kijken op de Grote Markt. Daar staan kraampjes waar iedereen nu al doodgewoon Hollandse Nieuwe kan kopen. Ik denk dat ook bij tal van andere kraampjes in Nederland al Hollandse Nieuwe verkrijgbaar is. De afspraak dat iedereen pas vanaf woensdagmorgen Hollandse Nieuwe gaat verkopen is al lang achterhaald', aldus de woordvoerder.