nieuws

26 mrt 2010, 09:09

Jan Seton (CDA): D66 wilde toch geen excuus-truus zijn?

Is Ton Schroor, lijsttrekker van D66, dan toch de nieuwe excuus-truus van Groningen geworden? Dat vraagt CDA-fractievoorzitter Jan Seton zich af. Volgens hem laat D66 zich gebruiken door de PvdA om het linkse college met GroenLinks en SP voort te zetten. Volgens Seton zal het voor D66 straks niet te doen zijn om het linkse college tenminste nog de schijn van watliberalisme te geven omdat de bewegingsvrijheid van D66 door de drie linkse partijen wordt beperkt. Dit is wat Seton er over schrijft in zijn DSG-weblog:

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

‘En eindelijk is er dan witte rook: formateur Frank de Vries (PvdA) heeft gemeld dat zijn partij samen met GL, D66 en SP verder gaat praten over collegevorming. Een nieuw college dus, maar hoe nieuw is nieuw?


Wat ik vanmiddag al aan reacties gehoord heb + een korte reactie:
- de ‘loosers’ (verliezende partijen PvdA en SP) gaan gewoon door;
Ik vind het nogal wat dat er na een verkiezingsuitslag waarin PvdA/SP 6 zetels verloren en VVD/Stadspartij er 4 bij kregen een college wordt voorgesteld dat het afgestrafte linkse college als kern heeft. De hoofdrolspelers Frank, Karin én Jannie doen allemaal weer mee, terwijl de uitslag toch duidelijk aanleiding geeft om te denken dat de Stadjers meer verandering hadden willen zien.
- D66 helpt links dus tóch aan een meerderheid;


Hoe zat het ook weer met die stoere woorden over geen ‘excuustruus’ willen zijn? En dat was ook vanuit goedbegrepen eigenbelang, want hoe gaat wethouderskandidaat Ton Schroor in z’n eentje het vorige college bijsturen? Nu PvdA en GL nu ook het opgekalefaterde SP weer binnenboord hebben, is de bewegingsvrijheid van D66 zeer beperkt geworden.


- een college met CDA/CU was riskant geweest omdat het om een combinatie van twee partijen gaat;
Met stip het meest gezochte argument in deze collegeonderhandelingen. Als je ziet hoe deze twee partijen elkaar in zeer korte tijd genaderd zijn en in staat bleken in de onderhandelingsgesprekken een serieus alternatief voor VVD en SP neer te zetten, dan is er ook alle reden om te veronderstellen dat het met die samenwerking wel goed zat. Met een opstelling die realistischer was dan die van de VVD en optimistischer dan die van de SP, hadden we een vernieuwende en betrouwbare aanvulling op PvdA, GL en D66 kunnen bieden.
- deze samenstelling van het college is geen weerspiegeling van de verkiezingsuitslag;


In aantallen kan dit college op een meerderheid rekenen, dus in die zin klopt het bovenstaande niet. Maar het blijft evenzeer een feit dat die meerderheid is geslonken en dat je daar dus iets mee moet doen. De collegesamenstelling doet daar nog weinig mee en ik vraag me ook echt af of dit college in deze samenstelling dat de komende 4 jaar alsnog gaat doen. Wij zullen dit college juist op deze aspecten aan de tand voelen. Terug naar de inleiding: is-ie nieuw of is-ie dat niet?''

Jan Seton,

Fractievoorzitter CDA

www.dsg.nl