nieuws

28 nov 2012, 21:09

Groningen heeft meer viersterrenhotels nodig: impuls voor congressen

Groningen is als congresstad de afgelopen vijftien jaar al doorgedrongen tot de top van Nederland. Maar de stad zou nog meer congressen kunnen ontvangen wanneer er meer viersterrenhotels zouden zijn.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Want weliswaar zijn er al wel veel hotels in Groningen, maar juist voor internationale congressen is uitbreiding van de hotelcapaciteit in de viersterren categorie van groot belang.

Dat zegt Jaap Westerhuijs, directeur van het Congres Bureau Groningen. Hij heeft aangekondigd dat hij volgend jaar vertrekt.

 Miljoenenimpuls in economie

De afgelopen zestien jaar is het aantal internationale congressen in Groningen sterk gestegen. Waren er in 1996 nog 18 per jaar, in 2011 waren dat er 62 per jaar, een aantal dat de laatste jaren stabiliseert. De economische betekenis van congressen voor Groningen is gestegen. Zo waren er in 1996 nog 16.175 congres deelnemer dagen, in 2011 waren er dat 47.200. De geschatte economische bestedingen bedroegen in 1996 nog € 3,6 miljoen en in 2011 € 18 miljoen.


Aanvankelijk nam Groningen een twaalfde plaats in op de Nederlandse ranglijst van congressteden, maar inmiddels behoort Groningen samen met Amsterdam, Noordwijk, Maastricht, Rotterdam en Den Haag tot de landelijke top. Momenteel staat Groingen inde top5. Dat is met name te danken aan de congressen die hun oorsprong vinden vanuit de Rijksuniversiteit Groningen.

 

(Elders in de GIC meer informatie over Jaap Westerhuijs.)