nieuws

31 jan 2010, 21:09

Groningen heeft groot schaaktalent: 15-jarige Evie Warmelink winnaar Sportstimuleringsprijs 2009

Wethouder Sport, José van Schie, heeft op het stadhuis de Sportstimuleringsprijs 2009 uitgereikt aan schaakster Evie Warmelink. Het college van B&W heeft de voordracht van de Adviescommissie voor de Sport overgenomen en de prijs toegekend aan het 15-jarige schaaktalent. De sportstimuleringsprijs wordt met ingang van 2010 uitgereikt aan een jong sporttalent. Voorgaande jaren kwamen ook personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt op sportgebied in Groningen in aanmerking voor de prijs. De sportstimuleringsprijs wordt sinds 1991 uitgereikt en bestaat uit een bronzen beeld van Jan Steen met jaartalinscriptie en een geldbedrag van 1250 euro.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Evie Warmelink
Evie Warmelink is 15 jaar en schaakt bij Unitas. Zij wordt al jaren gezien als de talentvolste schaakster uit de stad Groningen. In 2009 werd zij ongeslagen Nederlands Kampioen in de categorie t/m 16 jaar en ook tijdens het EK in Italië presteerde Evie goed.
Evie maakt deel uit van het Talentteam GrUNn. Dit talentteam bestaat uit spelers tussen de 11 en 16 jaar. Zij doen mee aan de landelijke schaakcompetitie en worden getraind door een schaakgrootmeester. Door haar prestaties heeft Evie van de schaakbond een internationale talentstatus gekregen.

Andere genomineerden
Voor de sportstimuleringsprijs 2009 zijn drie jonge sporttalenten genomineerd. Dat zijn naast Evie Warmelink, korfballer Joost Hofman en tennisser Maikel Borg.

Joost Hofman is een 15-jarige korfballer en lid van Korfbalvereniging Hoogkerk. Vorig jaar speelde Joost bij Korfbalvereniging Hoogkerk nog in de B-jeugd, maar dit jaar speelt hij in de A1 en is Joost tevens aanvoerder van het team. Joost is in 2009 regelmatig geselecteerd voor het Nederlands Team onder de 16 jaar (zowel zaal als veld). Hij heeft vanwege deze selectie de status “Belofte Talent” van het NOC*NSF ontvangen.

Maikel Borg is 12 jaar en tennist bij de Cream Crackers. Maikel heeft de afgelopen jaren veel progressie doorgemaakt en presteert ook op landelijk niveau goed. Vorig jaar werd Maikel districtskampioen van Groningen in de leeftijdscategorie t/m 14 jaar.

Sportpenningen
Tijdens de bijeenkomst zijn bovendien een 8-tal sportpenningen uitgereikt. In de bijlage vindt u het overzicht van de winnaars. De sportpenningen zijn uitgereikt aan individuele sporters of teams die een 1e, 2e of 3e plaats hebben behaald bij Europese- of Wereld- kampioenschappen of aan Groninger sportteams die Nederlands Kampioen zijn geworden.