nieuws

14 okt 2008, 14:02

Provincie Groningen heeft 30 miljoen bij IJslandse banken

De provincie Groningen heeft in totaal 30 miljoen euro vastgezet bij de in de problemen geraakte IJslandse banken Kaupthing Bank en Landsbanki Islands. Dat maakte gedeputeerde Marc Calon dinsdag bekend tijdens een persconferentie. Het geld dat Groningen in IJsland heeft weggezet is behalve van de provincie ook van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de Regiovisie Groningen-Drenthe, het OV-bureau Groningen-Drenthe en de Stichting Landinrichting en Bodemverontreiniging.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Bij de Kaupthing Bank heeft de provincie in totaal 20 miljoen vastgezet, waarvan een deposito van 10 miljoen in de nacht van dinsdag op woensdag afloopt. De andere twee lopen op 3 november van dit jaar af.

Calon laat in een reactie weten er niet vanuit te gaan het geld op korte termijn terug te krijgen. ,,We maken ons geen illusies en gaan uit het een worse case scenario waarbij we de miljoenen voorlopig niet terug zien.” Hij benadrukt dat de provincie zich hier niet bij neer zal leggen en eventueel samen met andere overheden juridische stappen zal nemen. ,,Desnoods wordt het een dikke knokpartij.”

Volgens de gedeputeerde zet de provincie sinds 1 januari van dit jaar geen geld meer uit bij buitenlandse banken. In totaal heeft de provincie 450 miljoen aan middelen uitstaan.