nieuws

12 jul 2011, 11:11

Politie Groningen pakt zeer gewelddadige straatrover: 'Stad nu stuk veiliger'

De politie in Groningen is opgelucht over de aanhouding van een zeer gewelddadige overvaller.
De politie in Groningen is opgelucht over de aanhouding van een zeer gewelddadige overvaller.
De politie in Groningen is opgelucht over de aanhouding van een zeer gewelddadige overvaller.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de aanhouding van een 21-jarige man uit Groningen denkt de politie vijf recente straatroven in de stad Groningen te hebben opgelost. Daarnaast werden twee mannen en een vrouw aangehouden voor heling. ‘Door deze aanhoudingen is de stad Groningen een stuk veiliger geworden’, stelt Frans Greve, recherchechef van de Groningse politie.


Tevredenheid


De politie is buitengewoon tevreden over het resultaat van de snelle actie van zaterdagmiddag- en avond. Frans Greve hierover: ‘De aanhoudingen zijn het resultaat van veel expertise op het terrein van straatroven en overvallen. Door snel te handelen en door te pakken heeft deze actie tot een uitstekend resultaat geleid. Ik denk dat we hiermee een serie overvallen in Groningen hebben voorkomen. Vooral het gewelddadige karakter van deze overvallen was zorgwekkend. Als een dergelijke serie overvallen zich bij de politie openbaart, dan gaat bijna alle prioriteit naar de aanpak en opsporing van deze geweldszaken. Wij zijn pas rustig als de dader of daders zijn gepakt.‘

Vijf straatroven


Op donderdag 30 juni, rond 3.30 uur, werd een 49-jarige man uit Groningen het eerste slachtoffer van de serie overvallen. Hij werd op het Heerdenpad in Groningen van zijn fiets geduwd door een onbekende man. Ook werd de man bedreigd met een vuurwapen. Door de duw belandde de Stadjer in het water van een nabijgelegen sloot. In dit geval werd niets weggenomen van het slachtoffer.

Een week later was een 19-jarige vrouw uit Groningen het slachtoffer van de overvaller. Zij werd op donderdag 7 juli rond 4.00 uur op het Heerdenpad overvallen. Het slachtoffer werd met het vuurwapen enkele keren op haar hoofd geslagen. Zij raakte hierdoor behoorlijk gewond. De vrouw moest door dit forse geweld haar portemonnee met inhoud van geld en allerlei passen en een mobiele telefoon afgeven.

Dezelfde nacht werd een 50-jarige vrouw uit Groningen op het Heerdenpad overvallen. Zij moest ook haar mobiele telefoon afgeven. Op zaterdag 9 juli, omstreeks 4.00 uur, werd een 19-jarige vrouw uit Groningen op de Korreweg overvallen. Zij werd zowel van haar fiets als mobiele telefoon en een nieuwe laptop beroofd. Ook dit slachtoffer werd door de overvaller bedreigd met een vuurwapen.

Zaterdagmiddag was het weer raak. Een 53-jarige vrouw uit Groningen, die aan het schuilen was bij het Harmoniecomplex aan de Uurwerkersgang, werd met fors geweld beroofd van haar tas. Het slachtoffer kwam door het geweld ten val. Zij brak hierbij haar bovenarm en liep daarnaast letsel op aan haar gezicht.

Snelle conclusie


Al snel trok het Roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen de conclusie dat het bij alle overvallen ging om waarschijnlijk dezelfde dader. Door gedegen rechercheonderzoek, een uitgebreid onderzoek naar de weggenomen goederen en op grond van binnengekomen informatie werden zaterdag een 32-jarige man uit Groningen en een 47-jarige man zonder woonplaats in een auto in Groningen aangetroffen.

Zij waren in het bezit van een mobiele telefoon die de nacht ervoor was weggenomen bij de overval, die op de Korreweg in Groningen had plaatsgevonden. Ook waren zij in het bezit van heroïne en cocaïne. De telefoon en de verdovende middelen werden in beslag genomen. Beide mannen werden in een cel ingesloten.

Compositietekening


Korte tijd later wist de politie met de hulp van een gemaakte compositietekening en op grond van een uitgebreide omschrijving van de slachtoffers een 21-jarige Stadjer aanhouden. Hij wordt verdacht van het plegen van de vijf overvallen. De verdachte werd in een cel ingesloten. Hij wordt de komende dagen gehoord.

Gestolen spullen


Bij onderzoek in de woning van de verdachte trof de politie diverse persoonlijke spullen van de slachtoffers aan. Bij de zoeking werden onder meer bankpassen, kleding, tassen en een fiets van de slachtoffers gevonden. Ook werden spullen van de laatste overval op de Uurwerkersgang aangetroffen. Ten slotte werd ook nog een 40-jarige vrouw uit Groningen in haar woning aangehouden voor heling. Ook de vrouw wordt ervan verdacht dat zij gestolen spullen van de straatroven heeft geheeld. Alle verdachten zitten nog vast. Zij worden gehoord over hun betrokkenheid. De politie sluit meer aanhoudingen in dit onderzoek niet uit.