nieuws

29 okt 2002, 00:12

Groningen geeft Dichter des Vaderlands Gerrit Komrij de vrije hand

Dichter des vaderlands Gerrit Komrij krijgt een weekend lang vrij spel rond en op de podia van cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het weekend van vrijdag 29 november tot en met zondag 1 december wordt De Oosterpoort volledig door hem gedomineerd. Hij wil zijn publiek laten genieten van zijn favoriete muziek en poëzie. Het literaire spektakel begint vrijdag met een voordacht van Komrij, samen met de Van Swieten Society, een tienkoppig orkest. Het speelt werken van Carl Phillipp Emanuel Bach, zoon van Johann Sebastian, en Komrijs muze Niccolò Jommelli (1714-1774).
Zaterdag vindt vervolgens de eerste Nederlandse Poëziemarkt plaats, met stands van boekhandels en antiquariaten. 's Avonds is Afrikaanse Zulu-muziek te horen. Komrij maakte kennis met Zulu-muziek in Durban (Zuid-Afrika). Hij koos Shiyani Ngcobo, een muzikant die de traditionele muziek in ere houdt uit als vertegenwoordiger van die muzieksoort, aldus De Oosterpoort. Uiteraard op uitnodiging van Komrij zingt fado-zangeres Mariza uit Portugal bekende melancholieke liederen.
Zondag kan het poëziepubliek van een literaire lunch genieten. Stadsdichter van Groningen Bart FM Droog, Mustafa Stitou, Menno Wigman, Albertina Soepboer en de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen Guido van der Wolk schuiven aan bij de gastheer. Het muziekensemble van Galili Dance, het dansgezelschap, speelt die dag muziek uit het Midden-Oosten, die geïnspireerd is door teksten van Komrij.
Tijdens 'zijn' weekend zal de grote dichter tevens een paar uur zijn favoriete boeken verkopen in een boekhandel in het centrum van de stad Groningen.