nieuws

01 aug 2002, 00:12

Groningen en Brandweer komen bij van zware wolkbreuk; kelders ondergelopen; Korenbeurs onder water

De hoos- en donderbuien, die gisternacht stad en provincie Groningen overvielen, hebben voor veel overlast gezorgd. De brandweer kreeg bijna honderdvijftig meldingen van ondergelopen kelders in de provincie.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De buitengewoon zware onweersbuien hebben tot verrassend weinig blikseminslagen geleid. Op camping De otter in Steendam werden enkele bomen geraakt, waardoor twee tussengelegen caravans schade opliepen. Ook viel in Holwierde een door de bliksem geraakte boom over de weg.
In de provincie was de overlast het grootst in Delfzijl en Aduard. Ook daar werden straten rivieren en stroomden de rivieren soms de kelders binnen. De brandweer moest enkele tientallen keren uitrukken om ze leeg te pompen.
De Groningse brandweer moest veel uitrukken om in de stad kelders leeg te pompen. Aan het begin van de avond liep de kelder van de Korenbeurs aan de Vismarkt onder water. De Albert Heijn in het gebouw liep geen schade op. In de stad was de wateroverlast het ergste bij de Friesestraatweg, in de Badstratenbuurt en de Verlengde Hereweg. Daar konden de rioleringen het regen niet aan en stroomde het water als rivieren door de straten.