nieuws

01 dec 2009, 10:10

Groningen één van de meest aantrekkelijke steden van Nederland

Groningen behoort samen met Maastricht, Amsterdam, Haarlem en Utrecht tot de meest aantrekkelijke steden van Nederland. Groningen hoeft niet te vrezen voor bevolkingskrimp omdat het zo’n aantrekkelijke stad is waar mensen zich ook de komende jaren graag zullen vestigen. Dat is de conclusie van een onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Deze onderzoeker, Gerard Marlet, ontwikkelde een index om de aantrekkelijkheid van een stad te meten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens de Utrechtse onderzoeker zijn Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen en Maastricht de aantrekkelijkste steden van Nederland. Het zijn steden waar mensen graag willen wonen vanwege de gunstige ligging, goede voorzieningen als cultuur, veiligheid en de kwaliteit van de woningvoorraad. Aan dergelijke gemeenten gaat niet alleen de bevolkingskrimp voorbij, ook doen ze het economisch beter.

Gerard Marlet hoopt vrijdag op zijn proefschrift De Aantrekkelijke Stad te promoveren aan de Universiteit Utrecht. Opmerkelijk is ook dat volgens hem nieuwe groeisteden als Almere geen bedreiging meer hoeven te zijn voor aantrekkelijke steden als Groningen. Een stad als Almere heeft veel minder te bieden. Tot voor kort moest Almere het vooral hebben van haar aanbod van nieuwe woningen, maar die zijn er nu ook steeds meer in aantrekkelijke steden als Groningen, Utrecht, Amsterdam, Haarlem of Maastricht, zo blijkt uit een artikel over de promotie op De Telegraaf.nl