nieuws

14 jan 2008, 09:09

Groningen centrum van popmuziek tijdens Noorderslag

Ook dit jaar was Groningen tijdens het Noorderslagweekend weer drie dagen lang het kloppend hart van de Nederlandse én Europese muziekwereld. Er stonden meer dan tweehonderd bands op het programma en ruim 15.000 bezoekers wisten voor deze 22e editie van het festival hun weg naar Groningen te vinden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Op Eurosonic traden donderdag- en vrijdagavond bands uit heel Europa op in 23 verschillende cafés, theaters en cultuurpodia. Het festival was dit jaar in recordtempo uitverkocht en dat betekende lange rijen voor de podia, kriskras verspreid door de Groningse binnenstad.

Ondermeer het Zweedse I'm From Barcelona, de Nederlandse hiphoppers Pete Philly & Perquisite en de Engelse band Reverend and the Makers stonden voor volle zalen. Reden voor zanger John 'Reverend' McClure om na het optreden in Huize Maas voor het grote aantal fans buiten nog even akoestisch verder te spelen.

Nederlands talent
Op zaterdagavond stond de Groningse Oosterpoort volledig in het teken van Nederlands talent tijdens Noorderslag. Daar waren optredens te zien van onder andere Moke, Hospital Bombers, Alain Clark en C-mon & Kypski. Op negen verschillende podia werd een dwarsdoorsnede van de Nederlandse pop-, rock- en hiphopindustrie getoond. Dankzij de NOS was het festival dit jaar voor het eerst niet alleen via de radio maar ook via televisie live te volgen.

De popprijs, die tijdens Noorderslag wordt uitgereikt, was voor DJ en producer Armin van Buuren. Hij was voor een optreden in Brazilië en dus niet aanwezig om de prijs in levende lijve op te halen. Onder luidt boegeroep en de traditionele 'bierdouche' kwam zijn broertje het podium op om de cheque van 10.000 euro en het beeld in ontvangst te nemen. De jury koos voor Van Buuren vanwege ,,zijn creativiteit, zakelijk inzicht en de functie die hij vervult als ambassadeur van trance muziek, het belangrijkst culturele exportproduct van Nederland.''

Maar festival Noorderslag leert dat méér Nederlands talent komend jaar over de grens gaat kijken. Vooral Japan staat bij veel bands op de lijst van bestemmingen. Room Eleven, Pete Philly & Perquisite, Wouter Hamel en Voicst vertrekken allemaal in 2008 naar het Verre Oosten. Maar niet voordat ze het publiek van Noorderslag voor zich hebben gewonnen. Iets dat de band Voicst in eerste instantie de nodige moeite koste. Vanwege problemen met de microfoons in de 3FM-zaal speelden zij de eerste twee nummers zonder dat de zang te horen was. ,,In mijn oortje klonk het goed hoor'', verontschuldigt zanger Tjeerd Bomhof met een glimlach. ,,Geloof me, ik heb die twee nummers nog nooit zo mooi gezongen.''