nieuws

15 sep 2010, 15:03

Groningen beverratvrij dankzij gps

Het lijkt erop dat de provincie Groningen beverratvrij is. In de gehele provincie is dit hele jaar nog geen enkele beverrat gevonden of gesignaleerd. Dit is vermoedelijk het gevolg van een intensieve bestrijding waarbij gebruik wordt gemaakt van gps, zo meldde woensdag een woordvoerder van de provincie Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De rattenvangers in Groningen werken sinds een aantal jaren met een systeem waarbij ze een sms’je krijgen als in een van de kooien een dier gevangen zit. Dankzij gps weten ze dan bij welke kooi ze moeten zijn. Door deze effectieve en efficiënte manier van werken wisten de drie fulltime rattenvangers vorig jaar 127 beverratten in de kraag te grijpen.

Beverratten, die van kop tot puntje staart wel een meter lang kunnen worden, werden in 2003 voor het eerst in Groningen gesignaleerd. Ze worden vooral gevreesd omdat ze een bedreiging kunnen vormen voor dijken, die verzwakt kunnen raken door de holen van het beest.

De rattenbestrijders blijven wel actief uitkijken naar het knaagdier. Er komen in de provincie Groningen steeds meer waterrijke gebieden bij, zoals de Blauwestad en de waterrijke wijk Meerstad, en dat zijn voor beverratten ‘echte lokkertjes’, aldus de zegsman.