nieuws

13 nov 2008, 10:10

Groningen betaalt daklozen in natura

De gemeente Groningen gaat vijf daklozen in die stad hun uitkering niet langer in geld uitbetalen maar in natura. Dat maakte de gemeente Groningen donderdag bekend.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente maakt de uitkeringen van dit vijftal niet langer over naar de daklozen zelf, maar naar de Stichting Huis, die in Groningen de opvang voor zwervers verzorgt. Deze stichting koopt van het geld, al dan niet samen met de dak- en thuislozen, kleding, maaltijden en middelen voor persoonlijke verzorging. Ook zorgt de stichting ervoor dat er een plek in de nachtopvang gereserveerd en betaald wordt.

Volgens de gemeente Groningen gaat het om een experiment dat een jaar duurt. De groep daklozen die meedoet aan de pilot is volgens een gemeentewoordvoerder zorgvuldig geselecteerd. Het gaat om mensen die verslaafd zijn, kampen met psychische problemen en slecht voor zichzelf zorgen, zegt hij. "Hierdoor lopen ze kans op verloedering en dat willen we voorkomen.”

De gemeente maakt met de maatregel gebruik van een mogelijkheid uit de Wet Werk en Bijstand. Hiervan wordt volgens de zegsman slechts zelden gebruik gemaakt. "Pas in uiterste gevallen wil je als overheid de mogelijkheid hebben te bepalen hoe iemand zijn geld uitgeeft.”