nieuws

03 nov 2008, 09:09

Groningen bemiddelt tussen Bos en Noord-Holland om IJsland-miljoenen

Gedeputeerde Marc Calon van de provincie Groningen heeft vanmorgen een bemiddelingsvoorstel gedaan om het conflict tussen minister Wouter Bos van Financiën en de provincie Noord-Holland op te lossen. Dat bevestigde zojuist een woordvoerder van de provincie Groningen. In Haarlem wordt momenteel koortsachtig overleg gevoerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De provincie Noord-Holland wil samen met andere gedupeerden,
waaronder de provincie Groningen en diverse gemeenten, 100 miljoen  euro beslag laten leggen op de bezittingen van de IJslandse  Landsbanki.

Bos wil dit geld in eerste instantie teruggeven aan de
gedupeerde spaarders. Noord-Holland vindt dat die spaarders geen voorrang zouden moeten krijgen. Maar minister Bos vindt dat de kleine spaarders ook recht hebben uitstekende juridische vertegenwoordiging door de Staat en dat de initiatieven van de provincies Noord-Holland en Groningen hun belangen niet mogen schaden. Het voorstel van de provincie Groningen probeert te bereiken dat alle belangen op een lijn worden gebracht. Daarnaast wil Groningen de minister nog eens wijzen op een voorstel dat de lokale overheden op tafel hebben gelegd.

Volgens dit voorstel moet Bos de claim van de gedupeerde overheden indienen bij Landsbanki waar het Internationaal Monetair Fonds bereid lijkt ongeveer de helft van de vorderingen te dekken. Als het kabinet garant staat voor een kwart van het geld, nemen de overheden de rest voor hun verlies.

Het overleg tussen de provincies en gemeenten vindt maandagochtend plaats in Haarlem.