Nieuws

Groningen Airport Eelde heeft jaarlijks 6 tot 8 miljoen aan Rijksgeld nodig

Groningen Airport Eelde kan de komende jaren alleen overleven als het een jaarlijkse bijdrage van 6 tot 8 miljoen euro krijgt van het Rijk. Dat is volgens het Dagblad van het Noorden de boodschap van de Raad van Commissarissen en directeur Bart Schmeink aan de aandeelhouders.


Leestijd: 1 minuut

Op eigen kracht is het financieel en politiek niet te doen om de regionale luchthaven in de been te houden, zo schrijft het Dagblad van het Noorden. Dit jaar krijgt het vliegveld te maken met een exploitatieverlies van 2 miljoen euro. De directie en de RvC vinden dat het beheer en de veiligheid van regionale luchthavens van nationale betekenis zijn. 

De leiding van het vliegveld laat weten dat het sluiten van Eelde gepaard gaat met een directe kostenpost van 38 miljoen euro. Verlies van werkgelegenheid leidt vervolgens ook tot een extra strop van 132 miljoen euro. 

Het vliegveld heeft de snelle groep van vluchten en passagiers uit het hoofd gezet. Ze mikken nu vooral op een kleine passagiersgroei en een grotere rol voor Eelde als nationale opleidingsluchthaven. Ook zou Defensie meer gebruik kunnen gaan maken van Eelde. 

Met een extra van 6 tot 8 miljoen euro kan Eelde zichzelf in de been houden. Tot die tijd worden de aandeelhouders gevraagd om het exploitatieverlies van 2 miljoen euro te accepteren en een eerder afgesproken investering van 25 miljoen euro niet te schrappen.