nieuws

12 okt 2011, 09:09

Grond Groningen meest vervuilde van Nederland

Groningen heeft van alle steden in Nederland de meeste plekken met ernstig vervuilde grond. De stad telt 28 locaties waar de grond zo ernstig is verontreinigd dat het een bedreiging kan vormen voor omwonenden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dit blijkt uit de definitieve lijst 'humane spoedlocaties' die het ministerie van milieu op verzoek van Trouw heeft vrijgegeven. De terreinen moeten voor 2015 gesaneerd worden of zodanig worden aangepakt dat de risico's beheersbaar zijn. Volgens staatssecretaris Atsma van Milieu zijn provincies en gemeenten hiervoor verantwoordelijk.

In 2009 werd een voorlopige lijst samengesteld met 1800 verontreinigingen. Nader onderzoek heeft 414 plekken in Nederland opgeleverd die de meeste aandacht vragen.

Volgens een woordvoerder van de milieudienst hoeven niet alle locaties op korte termijn onder handen te worden genomen. Plekken waar niemand last heeft van de verontreiniging, zoals op een industrieterrein, zullen voorlopig niet gesaneerd worden. De gemeente gaat op zoek naar de vervuilers. Zij krijgen vervolgens de rekening gepresenteerd.