nieuws

03 sep 2002, 00:12

Groep Ajax-supporters houdt actie na buitensluiting

Verschillende groepen Ajax-supporters die onderweg waren naar Groningen hebben hun actie beëindigd. Een gedeelte van de ongeveer honderd voetbalfans is zondagmiddag naar Heerenveen gegaan, andere zijn volgens de politie vermoedelijk huiswaarts gekeerd. ‘’De groep is opgelost’’, aldus een politiewoordvoerder. De politie heeft de groep de hele middag in de gaten gehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Regiopolitie Groningen stelt dat de afschrikking gewerkt heeft; geen enkele Ajax-supporter werd in Groningen zelf gesignaleerd.
De supporters in circa vijftig auto's hielden van Steenwijk via Heerenveen en Drachten een langzaamaan-actie. Ze belemmerden het verkeer door naast elkaar te rijden. Af en toe stopten de supporters om het verkeer achter hen doorgang te verlenen. De politie Friesland, het KLPD en een politiehelikopter blijven de stoet begeleiden, maar grijpen niet in. Wel hebben camerateams de hele actie vastgelegd en zijn kentekens genoteerd. De betrokkenen kunnen later alsnog worden vervolgd, onder meer door hun gedrag op de weg. Zo werd een potje voetbal op de rijbaan gespeeld.
De supporters waren niet welkom in Groningen. Burgemeester Wallage besloot vrijdag dat de eredivisiewedstrijd van FC Groningen tegen Ajax zondag gespeeld moest worden zonder supporters van de bezoekende club. Tot woede van Ajax.
De politie kondigde aan duidelijk herkenbare Ajax-aanhangers aan de rand van de stad op te vangen en ze terug te sturen. Wie zou weigeren zou worden opgepakt. Het korps verrichtte in Groningen echter geen aanhoudingen. De politie bewaakte de uitvalswegen van de stad en het stadion met een voor dit soort wedstrijden normale bezetting.