nieuws

03 jul 2000, 00:12

GroenLinks stelt vragen over uitstoot PPG

GroenLinks Statenfractie heeft vragen gesteld m.b.t. de uitstoot van schadelijke stoffen van de glasvezelfabriek PPG bij Wester broek.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De stoffen HF, Nox, en SO2 die vrijkomen bij de productie van glasvezel veroorzaken zeer ernstige problemen in de omgeving. Al jaren hebben omwonenden gezondheidsklachten en zijn bomen aangetast (abnormale bladval en verdorring). De betrokkenen maken zich erg ongerust, zo betoogt fractievoorzitter Attie Bos van GroenLinks in een persverklaring.
De problemen zijn volgens GroenLinks zeker niet nieuw, maar dateren al uit eind jaren zeventig. Toen waren er klachten over koeien die ziek werden van het eten van met fluor besmet gras. Onlangs werden voetballers op een nabijgelegen voetbalveld onwel. Ondanks het feit dat de bewoners en de dorpsvereniging het probleem al meermalen bij de provincie hebben aangekaart, duurt het erg lang voordat er concreet onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen de emissies van PPG en de diverse gezondheidsklachten en de toestand van de bomen in de buurt van de glasvezelfabriek. De pijp van de fabriek is intussen wel verhoogd, maar de vochtige nevel die hieruit komt veroorzaakt weer nieuwe problemen. De mogelijke relatie tussen de natte depositie en de gezondheidsklachten van de bewoners in de omgeving en daarnaast de aantasting van de bomen wordt wel erkend, maar er wordt te weinig gedaan om dit wetenschappelijk te onderbouwen.
De problemen zijn zeker niet nieuw, maar dateren al uit eind jaren zeventig. Toen waren er klachten over koeien die ziek werden van het eten van met fluor besmet gras. Onlangs werden voetballers op een nabijgelegen voetbalveld onwel. Ondanks het feit dat de bewoners en de dorpsvereniging het probleem al meermalen bij de provincie hebben aangekaart, duurt het erg lang voordat er concreet onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen de emissies van PPG en de diverse gezondheidsklachten en de toestand van de bomen in de buurt van de glasvezelfabriek. De pijp van de fabriek is intussen wel verhoogd, maar de vochtige nevel die hieruit komt veroorzaakt weer nieuwe problemen. De mogelijke relatie tussen de natte depositie en de gezondheidsklachten van de bewoners in de omgeving en daarnaast de aantasting van de bomen wordt wel erkend, maar er wordt te weinig gedaan om dit wetenschappelijk te onderbouwen.