nieuws

14 mrt 2002, 00:12

GroenLinks Groningen wil coalitie met PvdA, CDA en SP

De fractie van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad heeft een voorkeur voor een nieuwe coalitie tussen PvdA, GroenLinks, CDA en SP. Dat heeft lijsttrekker Karin Dekker laten weten aan de Partij van de Arbeid in Groningen. Die partij is momenteel druk bezig met de vorming van een nieuw college van B en W in Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Groen Links is een van de duidelijke winnaars van de verkiezingen voor de gemeenteraad in Groningen. De partij van Karin Dekker zag het aantal raadszetels stijgen van vijf naar zes, en is daarmee even groot als de VVD. Beide partijen zijn na de PvdA – negen zetels- nu de grootste fracties. De PvdA heeft al laten weten dat er na de verkiezingen een linkser college komt. Dat betekent dat voor de PvdA GroenLinks een zeer serieuze onderhandelingspartner is geworden. Karin Dekker is verheugd over de koerscorrectie van de PvdA. ‘Wij hebben de PvdA aangegeven mee te willen doen als ze bereid zijn het beleid naar links bij te buigen.’, aldus Karin Dekker.
Maar GroenLinks stelt wel duidelijke voorwaarden aan deelname aan een nieu college. Behalve dat het beleid linkster moet zijn ‘vinden we het ook van belang dat er afspraken gemaakt worden over politieke vernieuwing. De gesloten bestuurscultuur moet haar luiken open doen en de politiek moet zich open en kwetsbaar durven op te stellen. Niet alleen luisteren met de Stadjers maar praten’, zegt de GroenLinks-lijsttrekker.
Sluit Groen Links een van de 'rechtse' partijen CDA of VVD uit als coalitiepartner, of niet?
‘Neen, maar we hebben wel een sterke voorkeur voor sp en cda’.
Wat is het belangrijkste punt dat GroenLinks zou willen veranderen wanneer jullie partij college-partij zou worden? Dat wil zeggen: waaraan moet je tenminste kunnen merken dat Groen Links in het college zit?
Karin Dekker: ‘Meerdere punten: wijkvernieuwing, minder sloop en meer renoveren. Op sociaal gebied: inkomensondersteuning. Ook moet er meer geld beschikbaar komen voor het openbaar vervoer en fiets extra middelen en voor een weidse groene rivier’