nieuws

09 feb 2010, 11:11

GroenLinks Groningen: ‘Waarom zo’n grote parkeergarage?’

‘Waarom zo’n grote parkeergarage met zo’n groot financieel risico aanleggen’, dat is wat fractievoorzitter van GroenLinks Mathias Gijsbertsen zich afvraagt in zijn weblog op de Digitale Stad Groningen (www.dsg.nl). Het betreft de geplande parkeergarage onder de nieuwbouw voor de gemeentelijk dienst SoZaWe. GroenLinks, verder positief over de nieuwbouwplannen, ziet een dikke 4 miljoen euro verdampen, mochten de plannen voor de twee verdiepingen tellende, ondergrondse parkeergarage doorgaan. Daarnaast gaant de gemeente op deze manier in tegen haar eigen P&R-beleid, aldus Gijsbertsen. Lees hier wat Gijsbertsen schrijft.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Sinds het besluit om de Sociale Dienst nieuw te bouwen op het Europapark is men aan de slag gegaan met de uitwerking daarvan. Woensdag bespreekt de raadscommissie het Stuctuurontwerp. Dat ziet er in zijn algemeenheid goed uit. Het gebouw krijgt een open, toegankelijke uitstraling, alle dienstverlening kan plaatsvinden op de ‘Marktplaats’ op de begane grond en, last but not least, SoZaWe wordt CO2-neutraal.

Vreemd is echter het verhaal over de parkeervoorziening, waar vandaag ook het Dagblad al over schreef. Er moet een parkeergarage van twee verdiepingen onder de grond komen voor 216 plekken, terwijl maar 80 plekken nodig zijn voor de Sociale Dienst. Voor de overige plekken wordt een bezetting van 5% verwacht, terwijl 10% nodig is voor kostendekkendheid. Dit kan een kostenpost opleveren van 4 á 4,5 miljoen euro.

De vragen liggen voor de hand: waarom zo’n grote parkeergarage met zo’n groot financieel risico aanleggen? Zou de nieuwbouw van SoZaWe niet goedkoper kunnen met een kleinere garage waarvoor minder diep gegraven hoeft te worden? En waarom een garage pal tegenover het station? Dat is in tegenspraak met het P&R-beleid van de stad, waarbij parkeerplaatsen juist niet bij stations worden aangelegd om autoverkeer binnen de stad te voorkomen. Tot slot, voorziet de parkeergarage van de Euroborg niet al voldoende in de behoefte? Ik ben benieuwd naar de antwoorden woensdag."