nieuws

25 sep 2011, 12:12

GroenLinks Groningen boos over gedoogvergunning RWE

De Statenfractie van GroenLinks in Groningen is teleurgesteld over het afgeven van een gedoogvergunning aan RWE/Essent door GS, waardoor de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven door kan gaan. Dat staat in een persverklaring.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Statenlid Harrie Miedema ziet voldoende aanknopingspunten in de uitspraak van de Raad van State om RWE toch een bouwstop op te leggen. Hoewel de gedoogvergunning enige beperkingen oplegt aan RWE, kan de bouw van de centrale gewoon doorgaan zonder dat duidelijk is of RWE ooit een natuur vergunning voor de kolencentrale zal krijgen.


Het afgeven van de gedoogvergunning door GS betekent niet dat GroenLinks de hoop opgeeft dat de kolencentrale uiteindelijk niet in bedrijf zal worden genomen. Er lopen nog een aantal procedures bij de Raad van State. Ook de vraag of deze centrale van zo groot maatschappelijk belang is dat verstoring van de Waddenzee toegestaan moet worden, moet nog door dit hoogste rechtscollege worden beantwoord.


De fractie vindt tevens dat Gedeputeerde Staten eerst een second opinion had moeten vragen aan een onafhankelijke deskundige, voordat de gedoogvergunning werd afgegeven. Dit komt de zorgvuldigheid van de besluitvorming ten goede, aldus de GroenInksfractie. Deze zal Gedeputeerde Staten nadrukkelijk op dit standpunt wijzen.