Nieuws

GroenLinks: ‘CDA serveert Groninger mosterd na de maaltijd; kritiek op komst Saturn te laat’

Fractievoorzitter Drewes de Haan van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad haalt scherp uit naar fractievoorzitter Jan Seton van het CDA. Deze had onlangs kritiek op de komst van het elektronicaconcern Saturn naar het Sontplein (naast Ikea), omdat daarmee de binnenstad veel te veel concurrentie krijgt. Maar volgens De Haan had het CDA veel eerder z’n mond open moeten doen: twee jaar geleden al, toe de plannen werden gemaakt. Nu Saturn er zit, komt die kritiek als mosterd na de maaltijd, zo kapittelt hij het CDA. Zijn kritiek is opmerkelijk omdat het in feite draait om een fundamentele vraag hoe men aan moet kijken tegen de binnenstad van Groningen. De Haan geeft zijn visie in zijn weblog in de Digitale Stad Groningen, waarin de meeste weblogs van de stad-Groningse politici te vinden zijn. De Haan:


Leestijd: 2 minuten

“Deze week was het Sontplein in het nieuws.. De Duitse elektronicaketen Saturn opende er de vierde vestiging in Nederland. Een heel grote winkel van 5.000 m2 vol elektrische consumentenproducten er bij in Groningen. We hadden hier in dezelfde sector al een paar jaar de Mediamarkt en natuurlijk de kleinere zaken die al veel langer in Groningen zitten. Die winkels zullen de komst van Saturn wel met argusogen volgen, zoals ze dat destijds ook gedaan hebben bij de komst van de Mediamarkt. Toch zijn er de afgelopen jaren niet veel van die zaken verdwenen. Wel bijvoorbeeld Megapool aan de Vismarkt, maar dat concern ging landelijk failliet.

Het viel deze week op dat de CDA-fractie zich ineens zorgen maakte over de impact van Saturn. De komst van Saturn naar het Sontplein was al meer dan twee en half jaar geleden bekend. Destijds werd ook al snel duidelijk dat het bestemmingsplan daarvoor eerst gewijzigd moest worden. Dat is in september 2007 ook gebeurd. Ik heb nog even opgezocht wat het CDA daar toen mee gedaan heeft, want ik kon me niet herinneren dat het CDA tegen die bestemmingsplanwijzing was. Dat blijkt ook niet zo te zijn. Zowel in de raadscommissie als in de raadsvergadering heeft het CDA er middels stemverklaringen volmondig mee ingestemd. Wel werd het college opgeroepen waakzaam te blijven op signalen, dat de periferie zuigkracht heeft op de binnenstad.

Het woord ‘periferie’ en ook de term ‘stadsrand’, die CDA-fractievoorzitter Jan Seton in zijn weblog gebruikt vind ik in het geval van het Sontplein misplaatst. Het Sontplein ligt helemaal niet ver weg van de binnenstad. Integendeel, het ligt er zelfs praktisch tegen aan. Hemelsbreed ruim een kilometer van de Grote Markt. De bedoeling van de de bestemmingsplanwijziging is juist ook om het Sontplein als aanvulling op de binnenstad te ontwikkelen, door er alleen formule met meer dan 1.500m2 toe te staan. Dat zijn oppervlaktes die in de binnenstad zelf nauwelijks voorhanden zijn.

Eerder, bij de Westerhaven is het ook gelukt. Ook dat ligt dicht genoeg bij de Grote Markt, om als één winkelgebied te kunnen functioneren. Hoe anders is dat in Leeuwarden, waar ketens als de MediaMarkt, Toys ’r Us en Halfords op twee kilometer van het centrum, samen met meubelwinkels in winkelcentrum De Centrale zitten. Ik heb daar eerder over geschreven. Als over twee jaar het Damsterdiep klaar is moet het zeker lukken het Sontplein bij de binnenstad te betrekken. “

Drewes de Haan

www.dsg.nl