nieuws

13 jan 2014, 09:09

Grimmiger acties aangekondigd na Leermens en Meedhuizen

Grimmiger acties aangekondigd na Leermens en Meedhuizen

Groningse actiegroepen die veiligheid eisen voor inwoners van Groningen en compensatie voor schade door aardbevingen, beginnen nauwer samen te werken en kondigen hardere acties aan. Daarvan waren vrijdag en zondag, gisteren, al twee voorproefjes. Gistermiddag werd actievoerder John Lanting, aanvoerder van Schokkend Groningen, aangehouden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Voorzover het Schokkend Groningen gisteren te doen was om publiciteit te halen, zijn ze daarin uitstekend geslaagd. Want acties in ’t Zandt en Leermens, waar toegangen tot NAM-locaties werden geblokkeerd, leverden veel publiciteit op. O.a. door nu.nl, door het ANP en het NOS journaal werd er aandacht aan de acties geschonken.

 

Gistermiddag ging John Lanting op een locatie in ’t Zandt, door een eenvoudig te openen hek, naar binnen. Daarvoor werd hij even later door de politie aangehouden, na een korte achtervolging. Hij werd meegenomen naar het politiebureau. Zijn mede-actievoerders togen daarop naar een tweede NAM-locatie in Leermens, enige kilometers verderop. Daar blokkeerden ze ook een toegangsweg en eisten vrijlating van John Lanting. Hij werd die avond kort voor acht uur vrij gelaten.

 

Samenwerking

 

Tot nu toe leek er sprake van enige verdeeldheid bij de activisten. Maar vrijdag liet de Groninger Bodem Beweging weten, op verzoek van veel leden, ook wat radicaler te worden. De GBB was daarom vrijdagmiddag ook bij de allereerste ‘bezettingsactie’ in Meedhuizen, samen met ‘Groningers in Opstand’.

 

Ook vertegenwoordigers van diverse politieke partijen deden, op persoonlijke titel, gisteren mee aan acties.

 

Deze week zullen we nog meer te horen krijgen over acties, aldus een van de actievoerders gisteren. Ze zullen grimmiger worden, maar wel geweldloos blijven.

 

Kamp

 

Komende vrijdag zou minister Kamp bekend maken welke plannen hij heeft met de gaswinning in Groningen.