nieuws

18 okt 2013, 11:11

Greenpeace voert actie op de Grote Markt

Greenpeace voert vrijdagmiddag actie op de Grote Markt. Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberale fractie in het Europees Parlement, is om half vier aanwezig om zijn steun uit te spreken voor de solidariteitsactie van Greenpeace. Greenpeace wil dat de 30 actievoerders van Greenpeace die al 30 dagen vastzitten in Rusland zo snel mogelijk vrij worden gelaten. Onder de actievoerders is ook de Groningse actievoerder Mannes Ubels.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Ubels zit samen met 27 andere Greenpeace-actievoerders en 2 journalisten in de cel. Ze wilden de Noordpool beschermen tegen olieboringen. Op 19 september werd de ijsbreker de Arctic Sunrise door de Russische autoriteiten in beslag genomen. Alle opvarenden werden vastgezet. De aanklacht is piraterij, waarvoor de maximum straf in Rusland 15 jaar bedraagt.

Greenpeace vraagt voorbijgangers om uit solidariteit 30 seconden in een kooi op de Grote Markt te gaan zitten. Ze doen dat omdat de 30 actievoerders nu precies 30 dagen vastzitten. De actie wordt gehouden in Groningen vanwege de stedenband met Moermansk, vlakbij waar de actievoerders vastzitten.

Naast Guy Verhofstadt is ook de vriendin van Ubels, Carmen van Woudenberg, op de Grote Markt. Gisteren kreeg ze nog te horen dat Ubels vast blijft zitten en niet op borgtocht vrijkomt.