nieuws

01 nov 2011, 09:09

Greenpeace eist intrek gedoogvergunning kolencentrale

Milieubeweging Greenpeace eist vandaag voor de Raad van State dat de provincie Groningen de tijdelijke gedoogvergunning voor de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven intrekt. In het kort geding eist de milieubeweging ook dat de provincie RWE/Essent een gehele of gedeeltelijke bouwstop oplegt.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Raad van State haalde in augustus een streep door de natuurvergunningen voor de centrale omdat die onvoldoende waren onderbouwd. Vanwege de grote belangen die met de bouw zijn gemoeid, gaf de provincie Groningen vervolgens een gedoogvergunning af.

Een gedoogvergunning mag alleen worden verleend als er een grote kans is dat een nieuwe vergunning wordt afgegeven, aldus een woordvoerder van Greenpeace. ,,De kans op een nieuwe natuurvergunning is echter uitermate klein. De leveringszekerheid van stroom is niet in gevaar. En als dat al zo zou zijn, zijn er legio schone alternatieven beschikbaar.''

De kolencentrale-in-aanbouw is al jaren onderwerp van discussie. Volgens milieuorganisaties brengt de centrale de kwetsbare Waddenzee onherstelbare schade toe. RWE/Essent en de provincie Groningen bestrijden dat. De centrale (bouwkosten 2,6 miljard euro) wordt de grootste van Nederland en moet over enkele jaren 2 miljoen huishoudens van elektriciteit voorzien.