nieuws

07 dec 2011, 11:11

Gratis rookmelder voor afgelegen woningen

Bewoners van afgelegen huizen in de gemeenten Leek en Marum krijgen van de brandweer gratis rookmelders. Reden is dat er in de buurt van deze woningen te weinig vijvers, brandkranen of kanalen zijn waaruit bluswater kan worden gehaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De bewoners krijgen bovendien voorlichting over het voorkomen van brand en ook doet de brandweer een brandveiligheidscheck in de woningen.

Het gaat om woningen in de zogenoemde ‘witte vlekken’. Daarvan is sprake als er binnen 200 meter rondom een huis geen brandkraan of een andere bluswatervoorziening aanwezig is.

De brandweer benadrukt dat tankauto’s altijd 1500 liter bluswater bij zich hebben. Pas bij een grote, snelle brand zouden zich problemen met een tekort aan bluswater kunnen voordoen, aldus een woordvoerder. Om dit te voorkomen wordt er sneller opgeschaald waarbij er extra blusvoertuigen uitrukken.

In de gemeente Leek staan ongeveer 200 woningen in een ‘witte vlek’, in Marum zijn dat er 340.

Aanleiding voor het aanbieden van de gratis rookmelder en brandveiligheidscheck is een onderzoek naar blusvoorzieningen in de provincie Groningen. Eerder al kregen inwoners van Pekela, Menterwolde en Veendam een gratis veiligheidscheck en rookmelder aangeboden.