nieuws

05 jan 2003, 00:12

‘Grappenmakers’ Van Gogh uit Tolbert hadden politie van te voren getipt

De twee inwoners van het Groningse Tolbert die door de Amsterdamse politie korte tijd zijn vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de roof van schilderijen van Vincent van Gogh, hadden de Groningse politie van te voren getipt dat ze bezig waren met een Oudejaarsgrap. Dat meldden ze vanmorgen door Radio Noord.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De twee mannen, Henk Wieringa en Piet de Vries, werden woensdagmorgen in hun woning door Amsterdamse agenten aangehouden en meegenomen naar Amsterdam. Daar bleek al snel dat ze niet betrokken waren geweest bij de schilderijen-roof, maar dat ze voor de grap losgeld hadden gevraagd voor de schilderijen.
De twee Groningse ondernemers werden donderdagavond na hun terugkeer uit Amsterdam met applaus ontvangen door de handelsvereniging waar ze lid van zijn. Volgens Wieringa en De Vries hadden ze geen enkel moment gedacht dat ze zouden worden aangehouden door de Amsterdamse politie. ‘We wisten wel dat die grap wat publiciteit zou kunnen opleveren. Daarom hadden we de politie in Leek van te voren getipt en gezegd dat we ergens me bezig waren. We hebben niet exact gezegd wat we deden, maar wel dat ze niet verbaasd zouden moeten zijn als er wat rond ons zou gebeuren’. Volgens het tweetal lag het er duimendik bovenop dat het verzoek om losgeld een grap was. Volgens hen dadden ook de Amsterdamse agenten die hen aanhielden precies door hoe de vork in de steel zat. ‘De officier van justitie heeft ons gevraagd U aan te houden om de zaak toch nader te bekijken ’, vertelden de Amsterdamse agenten hen toen.
Inmiddels heeft het tweetal wel spijt van de grap. Vooral ook omdat deze schadelijk is voor hun zakelijke reputatie. ‘Wij zijn ondernemers met goede zakelijke bedrijven. Wat er is gebeurd kan schadelijk zijn voor onze relaties. Die bieden we dan ook onze excuses aan’, aldus Wieringa en De Vries vanmorgen voor Radio Noord.