nieuws

13 nov 2001, 00:12

Grand Theatre Groningen helemaal in ban van Frank Zappa op 13 november

Het Grand Theatre en Prime presenteren dinsdag 13 november een avond met een stevige Zappa-inslag. Er zijn drie onderdelen: een filmdocumentaire van Frank Scheffer, de theatervoorstelling 'Civilization' van Dood Paard en een uitvoering van 'The Hammerhead Arias' door David Dramm, Anne La Berge en het Aurelia Saxofoonkwartet.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'Anything, anywhere, anytime with no reason at all' was de lijfspreuk van Frank Zappa, de artiest die allerlei verschillende muziekstijlen met groots gemak mengde tot een eigenzinnige cocktail. Scheffer reisde voor zijn impressionistische portret naar Californië om daar Zappa's weduwe Gail, zijn zoon Dweezil en verschillende muzikanten te interviewen. Bovendien kreeg hij toegang tot het beeldarchief van de Zappa Family Trust.
Vorig jaar was Frank Zappa een van de centrale artiesten op het Holland Festival. Speciaal daarvoor maakte Oscar van Woensel van toneelgroep Dood Paard een solo gebaseerd op de Zappa-cd 'Civilization Phaze III' (1994). 'Civilization' is een voorstelling waarin we de bespiegelingen kunnen volgen van een verteller die in een universum leeft waarin gitaarspelende varkens de macht hebben gegrepen en de pony's hun aartsvijanden zijn. Alleen binnen in de piano kan hij zich veilig voelen en zich overgeven aan de sensaties van zijn eigen lichaam en de geluiden om hem heen. Daphne Meijer schreef in het Parool: "Het klinkt soms alsof Van Woensel een psychose in woorden wil vatten, en dan weer gaat het vooral om de klank van zijn stem. Het resultaat is, hoe paradoxaal het ook moge klinken, buitengewoon spannend om te zien en naar te luisteren."