nieuws

23 jun 2002, 00:12

Graansilo Groningen uitgebrand; gevaar nog niet geweken

Honderd brandweermannen zijn gisteren de hele dag bezig geweest met het blussen van een brand in een Groningse graansilo. Sinds vanmorgen pompen nog acht brandweerlieden stikstof tussen het nasmeulende graan, totdat dat eruit is gehaald.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De brand ontstond donderdag nadat het graan in twee van de 36 compartimenten van de silo aan het Eemskanaal door de hitte en de luchtvochtigheid van de laatste dagen was gaan broeien. De brandweer heeft de silo de hele dag van een afstand natgehouden en later met stikstof volgepompt om de brand onder controle te krijgen. Wegens de rookontwikkeling en explosie- en instortingsgevaar zijn alle huizen en bedrijfspanden in een straal van honderd meter ontruimd. Omwonenden mochten ’s avonds weer terugkeren.
Vrijdagochtend heeft de brandweer de temperatuur aan de top van de silo van 500 naar 150 graden Celsius teruggebracht. Het gevaar op explosies of instorting is een stuk verminderd, maar nog niet geweken. ,,Het wordt nog een hele klus om het graan eruit te halen. Door de hitte is de draagkracht van het staal enorm verzwakt”, zegt L. Mees van de hulpverleningsdienst Groningen. De schade wordt op meer dan een miljoen euro geschat.